2013-04-25-a2bae08cb3d85005bac2df7b5c7e2f8234e4ac84 Roald Stigum Olsen trives best i Saga, her ombord i nyheten Saga 365

Roald Stigum Olsen - månedens gjest!

Ingen ringere en Presidenten i Sagaklubben og pressetalsmann for Tryg forsikring er månedens gjest hos Båtsans.

Vi ønsker å få vite litt mere om Sagaklubben, og hvorfor dere startet den?
Vi har vært noen som lenge har ønsket at det skulle være et miljø for eiere og brukere av disse flotte og norske båtene. Et felles miljø gir muligheter til god sosial omgang og ikke minst erfaringsutveksling og derved er vi også et viktig markeds- og dialogorgan for både verft og forhandlere.  Vi mener at SagaKlubben og aktivitetene her gir en merverdi til eiere av Sagabåter. Dessuten har det vært SagaKlubber etablert i både Sverige og Danmark i en årrekke, så det var på tide at det også ble etablert SagaKlubben på hjemmemarkedet i Norge.  Folks som er nysgjerrig på oss kan gå inn på hjemmesiden vår www.sagaklubben.no og lese om oss på de åpne sidene der.
 
Landstreff og 5 år, hvordan skal det feires, kommer det båter fra hele landet på treffet?
Vi benytter anledningen til å feire jubileer, men synes ikke vi kunne smelle til før vi rundet i alle fall 5 år. Da måtte vi prøve å få til en fellessamling for flest mulig medlemmer i landet, tenkte vi. I sommerferien er det kanskje vanskelig å få koordinert inn et landstreff med alle de forskjellige ferieplaner medlemmene har. Derfor flesker vi til i jubileumsmåneden og ved første langovale helg. Det blir først og fremst et treff som skal passe familier, besteforeldre, foreldre barn/barnebarn og vi sjøfolk krabber oss også opp i naturen og på fjellet. De som mener de ikke rekker helt frem, kan besøke oss pr bil, - legitimt det også, for praten kommer til å være maritim.
 
Vi i Båtsans er alltid opptatt av havner og lurer på hvorfor valget falt på havnen i Skånevik?
Du kan spørre. Skånevik er jo Sunnhordlands perle! Stedet ligger gunstig til for de store avdelingene i SagaKlubben i Rogaland og i Hordaland og samtidig ved E134 slik at man lett kan nå stedet via bil. Og så er vi meget vennlig ønsket velkommen av både havneansvarlige, reiselivsaktører og ordføreren i Etne kommune.
 
Hvor mange medlemmer er dere i dag?
Medlemsstokken varierer, men vi er oppadgående med ca 160 medlemmer.
 
Hvor mange er påmeldte til jubileum?
Påmeldingen er jeg velsignet med å ha oversikten over, men vi er vel allerede der at vi vil ruve godt i havnebildet i Skånevik.  Det er to personer i styret som har stått for det meste når det gjelder landstreffet. Det er Ole Johan Rosnes og Frode Sandstad. De gjør en imponerende jobb og har æren for hele opplegget.
 
Hva er spesielt med Saga for deg?
Saga merker du er en solid båt, laget ved den værharde kysten vår nær Stadt, og er norskprodusert tvers igjennom. De har hatt kontinuitet gjennom svært lang tid og oser av kvalitet. Derfor har jeg vår tredje Sagabåt nå, funksjonelle, pen og med kvalitet.  Se bare på båtpressens tester av Sagabåtene, - alltid solid! Og du ser dem over alt. Satt en sommer og nippet til en hvitvin ved standen til elven Mosel i Tyskland, der kom det en flott Saga 27 tøffende motstrøms i elven, og i Seattle i USA, der slusene går opp til båthavnene i byen, ja der så jeg også en Saga 27 godt plassert. Må nemlig til et sjømiljø og lukte stedet for virkelig å ha vært på et nytt sted.
 
Har du noen favoritthavner? Betjent eller uthavn?
Ja, mange favoritthavner, og de aller beste er uthavner. De sier jeg rett og slett ikke bort, med de som blir med oss på tur, får oppdage dem. Ellers er det jo en kjent sak at flottere uthavner generelt enn i Fitjarøyene finner du ikke i kongeriket.  Når det gjelder øvrige havner har Sogn & Fjordane lenge pekt seg ut som et fylke som har vært positiv til båtfolk og båtliv. Hordaland lå lenge mye etter, men de siste årene er det tatt flotte krafttak på dette området f.eks. i Rosendal, i Bekkjarvik, på Fitjar og Våge på Tysnes. 

 
Liker du helst å gå nordover eller sørover?
De flotteste og lengste turene får du gjerne når du går nordover, der er båttrafikken også noe mindre. Siste sommer var vi avgårde helt til Sandnessjøen på Helgelandskysten. Norge er langt, men en fantastisk tur som kan anbefales!  De fleste helgeturene går imidlertid sørover, det har også med familietilhørighet på sør-østsiden av Tysnes å gjøre.
 
Lider du av 3 fots syken, eller er du fornøyd med størrelsen på båten nå?
Vi kan alltid drømme og større båter, men med min svært godt utstyret Saga 315 bør jeg vel snart falle til ro i forhold til størrelser. Men Saga 365 og Saga 415 er jo svært flotte båter, da. 
 
Kan du fortelle om din beste opplevelse på sjøen?
Beste opplevelse på sjøen må vel være den flotte seilasen langs Helgelandskysten sist sommer.
 
Verste opplevelse på sjøen?
Hadde noen nifse minst kulingbølger nær Lista for noen år siden, men den mest dramatiske hendelsen fikk jeg en stille sommersøndag da en redningsskøyte snisset oss for full fart med noen fryktelige og svære bølger, - den burde ikke skjedd!
 
Du har også en jobb innen forsikring, noe du vil trekke frem/tips om hva som er viktig for båteiere eller sikkerhet på sjøen, slik at folk får en fin sommer på sjøen?
Som pressetalsmann får vi svært mange henvendelser om båtstoff, og veldig ofte er det dessverre og merkelig nok negativt vinklet. Båtfolk må stå sammen og få frem alt det positive fra kyst- og sjøfartsnasjonen Norge. Men når de ber om råd for uerfarne båtfolk er det enkleste og beste rådet jeg kan gi at båtfolk bør melde seg inn i det organiserte båtlivet, der snakker de nemlig sjeldent om annet enn sikkerhet, erfaringsutvikling, tips om stell av båten osv.
 
Båtsans takker månedens gjest for å dele kunnskap, samhold og båtlivet gleder med oss. Vi ønsker lykke til med jubileet.