2013-05-31-1476fa5684bf3b1dc99430c8a56c6e01fca9c3af Fotobyline: Tor André Johannessen, bilde fra rydding av Smedasundet i 2012

Wee Marine AS vil arrangere verdens største undervannsdugnad!

Etter dugnadssuksessen i Smedasundet i Haugesund i november, har arrangørene Åge Wee og Willy Smedsvig bestemt seg for å rydde mer avfall fra havbunnen. Lørdag 19. oktober legges det opp til nytt dykk og verdensrekord.

Lørdag 3. november i fjor ble det arrangert undervannsdugnad i Smedasundet der hele 40 dykkere, Karmsund havnevesen, brannvesenet og en rekke lokale bedrifter deltok. Under flere timer med opprydding ble det hentet 32 m3 – eller hele 5,5 tonn søppel – opp fra havbunnen. Undervannsdugnaden, også kalt ”Project Aware Smedasund”, ble en så stor suksess at arrangørene nå ønsker å gjennomføre en ny dugnad, men denne gangen siktes det høyere.

– Det ligger fortsatt så mye søppel i havnebassenget at dersom mange nok slutter seg til prosjektet vil dette bli verdensrekord. Etter hva vi forstår er den eksisterende rekorden 15 tonn avfall i et dykkerprosjekt utenfor Thailand – vi kan samle mer enn dette bare i Haugesund, sier arrangør og daglig leder i bryggeprodusentn Wee Marine AS, Åge Wee.

Trenger 70 dykkere
Prosjektet har allerede hentet inn flere sponsorer og har sikret seg fire kranbiler og to båter med krankapasitet. Dermed kan man hente opp større mengder og større objekter fra havbunnen enn i forrige dugnad. Det vil i år som i fjor bli servert mat og effekter til dykkerne, og overskuddet vil gå til å premiere deltakerne.

– Om vi kan samle 70 dykkere, noe vi har stor tro på, vil vi ikke bare rydde sundet en gang for alle, men kanskje også få plass i Guinness rekordbok. Det burde være en motiverende faktor for alle deltakerne, som vi mener gjør en stor innsats for byen, sier dykkerleder og arrangør Willy Smedsvig. 

Også i Bergen havn har det vært dugnadsrydding av Dykkerklubben OCTOPUS