10 tips til båtferie i regnvær!

Kjekke duppedingser og den nye spørreboken ”Quiz for båtfolk” hjelper litt på regnværsdagene i båtferien.

Få ting kommer like sikkert som regnværsdager i sommer-Norge. For båtfolket setter nedbøren som regel en demper på stemningen, men med riktig planlegging blir ferien en suksess.

Båtfolk flest har et forhold til fuktige kabiner og lange dager under regntunge kalesjer sommerstid. Våte sommerdager ansees som tapte for mange, for de maritime opplevelsene liker vi best når de er tørre og solrike.

Er man glad i båtlivet må man imidlertid lære seg å leve med fuktige dager i havna, mener daglig leder i bryggeleverandøren Wee Marine AS, Åge Wee.

­– Båtlivet har med tiden endret seg i retning av større og mer komfortable båter. Det gir bedre plass til å oppholde seg under dekk eller kalesjer, noe som er en fordel når været blir våtere. Utfordringen ligger ikke lenger i utstyret, men i folks innstilling til nedbør om sommeren, sier Åge Wee.

Nøkkelen er god planlegging
Åge mener at god planlegging er løsningen for å skape en hyggelig ferie, uansett om man er alene eller har med seg barn på turen.

– Ikke alle er flinke nok til å planlegge for dagene med dårlig vær. Når man tenker på båtferiene husker man oftest de gode dagene best, og tar ikke høyde for at regnværet preger deler av ferien. Med godt utstyr, riktige klær, nok inneaktiviteter og god planlegging kan regnværsdagene faktisk bli positive opplevelse fremfor et irritasjonsmoment, sier ÅgeWee i Wee Marine AS.   

Her er Åges 10 beste tips til en god sommer når været ikke spiller på lag:

1. Ta mer regntøy til alle, uansett værmelding. Skikkelig klær er et must på sjøen, uansett hva slags båt man har. Vått sommervær kan dessuten gi heftige naturopplevelser for hele familien.

2. Planlegg ferien etter været. Holder du deg oppdatert på været er det lettere å bytte havn i tide eller forberede nedbørsdagene bedre.

3. Når spilte du brettspill, kort eller andre familieleker sist? Regnværsdager er perfekte anledninger for sosialt samvær under dekk, noe som faktisk er veldig positivt i en ellers aktiv ferie.

4. Finn ut om det er kino, museer, kunstutstillinger, teaterstykker eller andre kulturaktiviteter i nærheten av havnene du ligger i. Da har du oversikt når været ikke spiller på lag.

5. Bading er aldri feil, selv under tak. Sjekk ut tilgangen på badeanlegg eller lekeland for barna i nærområdet.

6. Fisketur er som kjent aller best når det regner. Faktisk er fisken ofte mer bitevillig, og været er gjerne mindre viktig når du står der med jukse eller stang i henda.

7. Besøk venner. Når været er dårlig er et besøk til venner i området du ligger en god idé. Et besøk til andre båtfolk du kjenner i havna er alltid hyggelig.

8. Det finnes som regel alltid noe i båten som kan fikses. Vasking av motorrom eller lakkering av tredetaljer er en fin regnværsaktivitet.

9. Hvil ut på regnværsdagene. Ferien kan fort bli stress og et jag etter opplevelser og aktiviteter. Husk at du skal lade batteriene og benytt dagene med dårlig utevær til å finne roen.

10. Østfold, Vestfold og Agderfylkene har ifølge Meterologisk Institutts skydekkestatistikk mest soldager i løpet av sommeren. Om du søker skyfri himmel og lite regn, er dette områdene å befinne seg i båt i sommer. Husk at jo lenger ut i skjærgården du befinner deg, desto lettere er været. 

Fortsatt God Båtsommer..