10. august åpner sjøslusene i Lindås!

Etter omfattende restaurering er slusedørdørene på plass igjen. Nå kan båtfolket være med å sluse manuelt igjen, gjennom sjøslusene i Lindås.

Lindås kommune er vertskap for åpningen av Kystsogevekene 2013, samt å gjennomføre seremonien, gjenåpning av sjøslusene på Spjotøy. Slusene er en manuelle og helt autentisk som den gang da de var nye, i 1907.

Om du kommer i egen båt kan det være lurt å være tidlig ute dersom du vil ligge på innsiden av slusene.  Dampbåten Granvin kommer og skal fortsette helt inn til Lindås brygge, her blir det torgdag og folkefest, akkurat som i gamledager. Det blir slusing i ca. 6 timer, i følge Ole Jakob Årland, informasjonssjef i Lindås kommune.

For dem som ikke har båt, går det buss fra Lindås sentrum og ut til gangveiene  som fører ut til slusene.

Sluseportene vil til vanlig være åpne for fri ferdsel, ikke som før da sluseporten var lukket. Da måtte man betale en avgift for å komme inn,  som dagens bompenger på veiene. Før utbygging av vei, og buss overtok, var det dampbåtene og båttrafikken som stod for den viktigste ferdsel langs kysten.  Både meieri og handelsmenn var avhengige av slusene for å få varene frem.  I 1960 ble slusene overflødig som ferdselsåre og dermed nedlagt.

Her er kart fra området levert av Nordhordland digitalt
Nettleseren din støtter ikke visning av iframe. <a href="http://nordhordland.avinet.no/default_embed.aspx?id=o20PR9jahQzCpbB" _fcksavedurl="http://nordhordland.avinet.no/default_embed.aspx?id=o20PR9jahQzCpbB" target="_blank">Du kan se innholdet i rammen her</a>

Før slusene ble bygget var det ikke lett å komme gjennom strømmen, som på det sterkeste er 8 knop.

I dag er Lindås pollen en nydelig perle for båtfolket, stille lunt med nydelige viker. Her finner du også et padle eldorado. Gode fiskemuligheter, med både torsk og en helt egen sildestamme. Mange studenter har tatt sine hovedfagsoppgaver rundt marinbiologisk liv i Lindås bassenget.

Gå ikke glipp av folkefesten og en av de store kysthistoriske begivenhetene i år, se programmet her.

Historien til sjøslusene er interessant lesing, du finner mer  på Hordaland fylkeskommune og Kystverket