Registrer skjær i sjøen!

Båtsportkart-appen har tipsfunksjon for registrering av grunner og skjær langs norskekysten. Appen ble lansert i mai i år, og de to første månedene hadde den flere tusen nedlastninger, forteller Thomas Huke hos Nordeca.

Båtsportkart-appen er et samarbeid mellom Nordeca og Redningsselskapet. Og i tillegg til navigasjon gir også Båtsportkart-appen mulighet for brukerne å registrere skjær og grunner som ikke står i kartet.

Markedssjef Thomas Huke hos Nordeca gir oss en beskrivelse om Båtsportkart-appen:

Båtsportkart-appen kan brukes som en fullverdig app helt gratis med "online kart". Samtidig har man mulighet  til å kjøpe kart til "offline" bruk, slik at bruk av mobildata ikke er nødvendig. I dag er prisen på et kart kun kr 199.- Dette kan fort være et langt rimeligere alternativ enn å benytte mobildata, som fortsatt kan være ganske kostbart i norge.

Kartverket forventer å finne 35.000 skjær de neste 30 årene som i dag ikke er merket av i noe sjøkart. Dette er en meget omfattende jobb. Vi håper at Båtsport-appen skal gjøre det enklere å få samlet inn informasjon da "Båtfolket" selv kan være med å samle informasjon og gjøre norske sjøkart enda bedre.

Analyser gjennomført av Nordeca de to siste årene gir dessverre bekymringsfulle tall på de som faktisk benytter kart i båten, samtidig viser også analysene at de som først benytter kart, benytter kart som er flere år gamle, og gått ut på dato. I tillegg til dette så ser vi at det er over 30% som ikke kan bruke kart og kompass. Dette kan bare bety at det norske båtfolket ikke tar sikkerheten nok på alvor.

Båtsportkart-appen er ment som et supplement til de tradisjonelle Båtsportkartene som er å finne hos lokale bokhandlere og marinaer, og vil på ingen måte erstatte et vanlig papirkart. Et papirkart er ment for å gi god oversikt, navigering, samt planlegging av turen. Båtsportkart-appen gir derimot et langt bedre nærbilde av hvor du befinner deg, med gode detaljer. 

Ola Nordmann kjøper båter for millioner i året, og bruker dessverre ikke noen usle hundrelapper på oppdaterte papirkart som er endel av sikkerhetsutstyret ombord. Det kan tyde på at mange er mer opptatt av fart og spenning enn selve sikkerheten til seg selv og medfølgende passasjerer. Derfor oppfordrer vi med Båtsport-appen at også kvinner tar en større rolle ombord i båten og lærer seg å bruke den. Det er viktig å ikke stole blindt på båtføreren, men selv sikre at nødvendig sikkerhetsutstyr er med i båten både for enn selv, barn og andre som er ombord.

Vi håper også at Båtsportkart-appen vil gjøre det mer gøy for hele familien og være med på Båttur, da alle i familien kan være med å registrere nye skjær langs norske kysten, forteller Huke.

Samtidig har kvinner nå også mulighet til å melde seg på kurset "Ta roret, kjerring" til Redningsselskapet, hvor de får nødvendig opplæring om sikkerhet til sjøs. http://www.redningsselskapet.no/kurs/ta-roret-kjerring