Wyvern kommer hjem!

Det ble folkefest i Stavanger da seilskuta Wyvern kom tilbake til byen etter å ha ligget på bunnen av Østersjøen i en måned. Det var under en av etappene i Tall Ships Race at det dramatiske forliset skjedde sørvest av Gotland.

Tekst og foto: Tom Roger Børvik
Mange fryktet da at den 116 år gamle skuta var tapt for all tid, men sterke krefter i Stavanger ville det annerledes. Det ble på kort tid stablet på beina et enormt dugnadslag bestående av offshorerelatert næringsliv og private samt Stavanger Museum, og mandag 5 august satte spesialfartøyet Island Constructor kursen mot Østersjøen for å heve og hente hjem Wyvern.

Etter en utfordrende men vellykket operasjon i Østersjøen kom Island Constructor i går inn byfjorden med Wyvern trygt plassert på akterdekket, og fjorden vrimlet av både store og små båter som fulgte ekspedisjonen det siste stykket inn til vågen i Stavanger. 

På strandkaien hadde byen gjort i stand en fantastisk velkomst, Stavanger Sømandsforening stilte opp med shantykor og byens ordfører takket alle som hadde bidratt til ekspedisjonen. Det ble også mulighet for de mange fremmøtte å komme ombord i Island Constructor for omvisning. Klokken 1830 ble Wyvern sjøsatt til stor jubel fra alle fremmøtte, og en halv time senere tøffet den ærverdige gamle damen ut fra havnen for egen maskin, riktignok godt påpasset av redningsskøyta Ryfylke og en slepebåt på hver sin side. Turen gikk til verksted og slipping på Hundvåg, og det vil nok ta litt tid før skuta er ”ship shape” og klar for nye turer igjen, men dette skal vi klare uttaler ildsjelene bak Wyvern.

Wyvern ble bygget av Colin Archer i tidsrommet 1894-1897 på oppdrag fra den engelske trelasthandleren Fredrick Croft, og hun ble designet og bygget som lystfartøy. Hun har seilt jorden rundt og krysset Atlanterhavet 12 ganger. På 50 tallet var Wyvern med i  både film og bøker, da eid av et engelsk ektepar som bodde i båten i over tyve år. I 1978 kom Wyvern tilbake til Norge i dårlig forfatning, og gjennomgikk frem til 1984 en omfattende resturering som i hovedsak ble finansiert av flere oljeselskap i Stavanger. I 1984 ble båten overrakt til Stavanger Museum som en gave og kulturminne.

Wyvern har deltatt på fem Tall Ships Race og vunnet flere etapper i sin klasse, og var i sin tid en av grunnene til at Stavanger ble vertsby for Tall Ships Race.

Vi gleder oss til å se Stavangers stolthet tilbakeført til sin opprinnelige prakt, og gratulerer alle som har bidratt til å få Wyvern hjem til Stavanger igjen.