Utfordrer næringslivet i Stavanger!

Den eller de som donerer en redningsskøyte, eller finansierer over 60 %, får velge navn på skøyta, og vi skulle gjerne sett en med et navn fra oljenæringen, sier Stian Rasmussen fra Redningsselskapet i Stavanger.

Behovet i nær fremtid for en ny skøyte er stor, forteller Rasmussen til Båtsans. Han jobber som frivillig ombord på redningsskøyten «RS Ryfylke» og han skulle gjerne sett næringslivet i Stavanger være med å sponse en ny skøyte. Den ”gamle” skøyten ”RS Ryfylke”, er ikke mer enn 10 år, men vil snart være for utdatert, da den brukes så mye. Skøyta var i sin tid en gave fra SR-Bank, som fremdeles er en viktig støttespiller og bidragsyter for Redningsskøyten.

Det har skjedd mye i Rogaland de siste årene, vi er et fylke i stor vekst og båtene blir større og større. Vi bruker båtene mye lengre tid av året, og det blir stadig flere og flere. For å dekke hele Ryfylke, trenger vi en større båt og mer hastighet. Vi er den skøyta som brukes mest av alle i vår klasse og har mer enn 20 000 dugnadstimer i året. Oppdragene er på mer enn 250 og i sommer har det eksplodert, vi har dobbelt så mange i juni i år sammenlignet med i fjor, forteller han. Vi forventer også en økning i årene som kommer, da vi ser at både vestlendinger og sørlendinger har fått øynene opp for Ryfylke.

Hva er de typiske oppdragene deres? De fleste oppdragene våre kommer fra Hovedredningssentralen og somregel er det motorproblemer. Tidlig på året er den typiske årsaken dieselfiltrene, men litt utover sommeren kan det være alt mulig. I dag er det heller ikke så lett å skru på motorene, slik som før. På nye båter er det blitt som på biler, det meste er data og elektronisk.

Når Rasmussen nå frir til næringslivet synes han det er en viss eksklusivitet og få navngi en skøyte. I løpet av redningsselskapets 130 år er det i dag 150 skøyter og RS1 eksisterer fremdeles. Prisen på en redningsskøyte lik RS Sjømann, som er typen skøyte de ønsker seg, ligger på rundt 10 millioner kroner.
Så da er det bare for næringslivet og være førstemann til mølla…

RS Ryfylke har sin faste base ved oljemuseet i Stavanger, den er 100% basert på frivillig arbeid, les mer om deres arbeid her.