2013-08-29-1ede9959b6bc12fb6fc1aa8f5159a6e652094c9d Nødsymbolet på kartplotter- eller radarskjermen kan beskrives som en rød rund ring med et kryss inni. McMurdo Smartfind S20 er beregnet til å feste på en redningsvest

McMurdo Smartfind S20 – en ny personlig AIS-sender!

McMurdo er en engelsk leverandør av sikkerhetsutstyr, både for yrkesfartøy, fritidsfartøy, men også for personlig bruk.

For 2 år siden presenterte de Smartfind S10, den første personlige AIS’en på markedet. Nå har de designet Smartfind S20, også en personlig AIS, men med bedre spesifikasjoner og andre bruksområder. 

Smartfind S20 har både GPS og AIS teknologi innebygd, og gir dermed AIS-fartøy som befinner seg i nærheten, både nøyaktig GPS posisjon samt AIS-senderens unike ID-nummer.

Smartfind S20 er svært liten i størrelse, og er beregnet for feste på redningsvest. S20 har 7-års batterilevetid fra fabrikkdato og veier kun 120 gram. 

En personlig AIS behøver ingen programmering; den er allerede programmert på fabrikken med et unikt ID-nummer. Der er heller ingen abonnementsavgift.

Alle AIS’er sender på VHF frekvenser og dermed er rekkevidden relativ kort, mellom 3 og 4 nautiske mil typisk. Den vil selvsagt øke dersom personen som bærer AIS-senderen kommer seg høyere opp enn havoverflaten. Smartfind S20 er derfor ikke noen erstatning for den personlige nødpeilesenderen (Fastfind 220), men er et meget godt verktøy ved lokale søk. Sendetiden er dessuten 24 timer, hvor også GPS posisjonen hele tiden blir oppdatert. AIS-senderen har også et blinkende lys som gjør søket enklere i mørket.

Når en Smartfind S20 blir aktivert, vil alle fartøy innenfor VHF-rekkevidde, kunne se et AIS nødsymbol på sin kartplotter (dersom de har kartplotter med AIS funksjon og rett programvare).

Smartfind S20 er leveringsklar, og veiledende pris i Norge er kr. 2.813, melder Pronav i dagens