2013-10-01-b67e0f9c56d91bd539293a09e04bbaa666bdc085 Godt vinfølge til hummer kan være Premier Cru eller Grand Cru Chablis.. Champagne er også yppelig til.

Hummerfiske har startet!

Mange båtfolk jakter på havets delikatesser i den knappe sesongen for Hummerfiske. Kjenner du reglene for fangst av hummer?

Fremdeles er Hummerbestanden langs norskekysten sterkt redusert. For å gjenoppbygge bestanden er det innført strenge regler for fangst. Her er en oversikt over gjeldende regelverk for fangst av hummer.

Kilde: Fiskeridirektoratet.

Regler for hummerfiske
På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane fylke er det tillatt å fange hummer i perioden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 30. november. For resten av landet er fisketiden fra 1. oktober klokken 08.00 til og med 31. desember.

Det er ikke lov å sette eller trekke teiner til fangst av hummer på den samme kyststrekningen fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.

Hummer er bare tillatt å fiske med hummerteiner. Hummer tatt med annet redskap skal settes tilbake i sjøen.

Hummer med utvendig rogn er fredet hele året.

Felles minstemål for hummer i hele landet er 25 cm.

Personer som driver fiske med fartøy som ikke er merkeregistrert - eller fra land - kan drive fiske etter hummer med inntil 10 teiner. Begrensningen på 10 teiner gjelder også per fartøy.

Dersom flere personer fisker hummer med samme båt, kan de til sammen altså ikke fiske med mer enn 10 hummerteiner samtidig.

Når alle restriksjonene er gitt, må de som er så heldig å fange hummer glede seg over oppskriften:  Hummer naturell fra Boken den beste sjømaten

Noe av det enkleste og beste man kan gjøre med hummer.
Råvarer:
Hummer (krabbe)
2 stk Hummer á 1-1,2 kg
9 l vann
1 flaske tørr hvitvin
400 g salt
3 gulrøtter, skrelt og kuttet
2 løk, kuttet med skall
2 ss hel pepper
2 laurbærblad
Sitron og dill

Forberedelser:
Ha alt  i en gryte og kok opp. Legg hummeren oppi fosskokende vann (da dør hummeren med en gang). Tempen faller nå i gryten så bring den opp på koking igjen før du reduserer til trekking på lavere temp. Trekkes i 10 min. Avkjøl til romtemp. Ved servering knekkes klørne opp og hummeren deles i to fra hodet og bakover. Ta ut paven og den brune strengen i halen.

Anretning:
Serveres på fat med litt av grønnsakene fra kokingen, sitronbåter, dill, godt brød, smør og majones.

Tips fra Gastronomisk institutt:
Hvis hummeren skal brukes neste dag, settes hele gryten på kjøl. Da vil hummeren holde seg saftig.