2013-10-03-c7fd7ec33a2c658befc7b62cc504e2dec47f0a62 Sommeren ga nordmenn strandfeber, forteller Tor Vea som reiser norge rundt med båten M/S Sandstrand

Dobling av strandleveranser i juli!

Etter den mest solrike julimåneden på flere år vil nordmenn tilbake på sandstrendene. Det har gitt en oppløftende sommer for bransjen som leverer skjellsand til private eiendommer og kommunale strender langs kysten.

Når den norske sommeren byr på varmt vær og strålende sol er det for mange mer attraktivt å tilbringe feriedagene i Norge enn å reise til sørligere breddegrader. Med høyere snittemperatur i sjøen enn normalt blir det også mer bading, noe som har resultert i et større fokus på tilrettelegging av badeforholdene. Det har i alle fall strandvedlikeholder og daglig leder i Boston AS, Tor Vea, fått merke i sommer. Hans team reiser kysten rundt og leverer renset skjellsand til offentlige og private badestrender med skuta M/S Sandstrand.

– Salg av skjellsand til bruk på badestrand er nesten like væravhengig som iskremsalget. Selv om vedlikehold av slitte badestrender normalt krever en viss planlegging, er det mange som ønsker å handle skjellsand på impuls når vi passerer med skuta, forteller Tor Vea.

Dobling av leveranser

Bare i juli måned leverte Boston AS skjellsand til 39 strandprosjekter, noe som er over en dobling av leveransene fra juli i fjor, der 19 badestrender ble vedlikeholdt. Totalt ble det pumpet 1460 tonn renset skjellsand fra M/S Sandstrand til norske strender i juli 2013. De fleste av kundene er hytteeiere, etterfulgt av kommuner og velforeninger med ønske om å tilrettelegge bade- og fritidsforholdene for sitt nærområde. En frisk og innbydende strand er nemlig blitt en forutsetning for at strendene brukes, forteller Vea.

– Folk er vandt til strandforholdene i mer eksotiske land og vil ha mye av den samme opplevelsen på hytta eller hjemme. Badetemperaturene er det jo ikke noe å gjøre med, men lys og innbydende sand kan man alltid legge der det er strand fra før. Nordmenn ønsker høy komfort også ved vannkanten, sier Tor Vea.

Sommerens største strandprosjekt
Det største strandprosjektet i sommer kom etter oppdrag fra Hurum kommune, som ønsket en oppgradering av sin sandstrand på Skjæra utenfor Tofte. Her ble det levert rundt 350 kubikk med skjellsand på et område på rundt ett mål. Ordfører i Hurum kommune, Monica Vee Bratlie (H), mener at oppgradering har vært av stor betydning for lokalbefolkningen.

– Vi har mange fine strender ved Tofte, og denne ligger svært nær sentrum. Jeg tror mange vil benytte seg av stranden slik den fremstår nå, for den gir en mer ”syden-aktig” følelse, sier Monica Vee Bratlie, i dagens pressemelding

 

 Se video av Tor Vea fra Kopervik, vedlikeholde stranden

Om Boston AS
Selskapet Boston AS ble stiftet av Tor Vea i 1989. I dag har bedriften 10 ansatte og foredler ulike produkter av skjellsand både til landbruket, kommuner og privatpersoner. Boston AS leverer kalk og skjellsand til jordforbedring, til avløpsrensing og rensing av elver og vann, til vinterstrøing av veier og som fôr til fjørfé. Høsten 2012 startet vi også salg og installasjon av høykvalitetsvinduer- og dører i PVC, Boston Vindu & Dør.

Hva er skjellsand?

Skjellsand består av delvis nedbrutte kalkskall fra skjell og andre marine organismer. Skjellsand er en viktig ressurs og finnes flere steder langs kysten fra Oslofjorden og helt opp til de nordlige delene av landet. Sanden lokaliseres hovedsakelig der det er strøm og bølgeaktivitet, gjerne i trange sund, værutsatte bukter og på lesiden av holmer og skjær – men også i bassenger i den undersjøiske skjærgården utenfor kysten.

Skjellsand har et høyt kalkinnhold og har derfor mange bruksområder, så som jordforbedring, fôr for fjørfé, tildekking av forurenset havbunn og som hovedfilter for avløpsrensing. Skjellsanden vi tilbyr kommer fra havbunnen langs Norskekysten og blir tatt opp på konsesjon gitt av de aktuelle Fylkeskommuner. Vi har konsesjoner i Hordaland, Rogaland og i Vest-Agder.