2014-04-02-d7125f21e9665618692e2cf066a4b12decc80964 Nordkapp 605 fikk merket for god design 2014: Klikk for flere bilder

Sprenger rammen for båtdesign!

Nordkapp Boats har utviklet en fritidsbåt som selger fortere enn de klarer å produsere dem, og Jets Vacuum har utviklet et innovativt skipstoalett. Nå hedres de med det ettertraktede Merket for god design.

(Utdrag fra: Pressenytt)

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 2. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne i Norge akkurat nå, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd. 

Nordkapp Boats: – Design gjør at vi skiller oss ut 

Da en av Norges mest populære fritidsbåter la til havn for siste gang, trengte Nordkapp Boats en ny båt som kunne begeistre fjordfolket. Sammen med Thorup Design utviklet Sarpsborg-produsenten en skjærgårdsjeep som er komfortabel og praktisk, som bruker mindre drivstoff og som ser fantastisk ut. 

– Tidligere kunne man selge de samme båtmodellene år etter år. Nå forventer båtkjøperne at det hele tiden skjer noe: At det kommer nye modeller, at eksisterende modeller oppgraderes. Design er helt nødvendig for å henge med i konkurransen. De som ikke gjør det vil lide en sakte, men sikker død. For oss er design ekstra viktig fordi den gjør at vi skiller oss ut fra billigmerkene, sier Ronny Antonsen, som eier Nordkapp Boats. 

I 2010 nærmet bestselgeren Nordkapp 600/590 seg slutten av sin livssyklus. Antonsen ringte til sin faste samarbeidspartner siden 1992, Thorup Design. Målet var å utvikle en ny fritidsbåt til øvre middelsegment av markedet. 

Tett samarbeid 
– Prisen på båten skulle være den samme, samtidig som vekt og drivstoffbruk skulle ned. Visuelt sett måtte båten ha nok ved seg til å vinne oppmerksomhet og gunst hos publikum og fagpresse. Thorup Design var med fra begynnelsen av. De jobbet tett med våre egne designere, og vi hadde kontakt nesten daglig i utviklingsløpet, forteller Antonsen. 

Resultatet ble Nordkapp 605, en svært gjennomført båt til fritidssegmentet. Båten har lav profil og lang vannlinje, og kan plane helt ned til 9 knop. Dette gir bedre komfort og reduserer drivstoffbruket. De to selskapene brukte mye tid og energi på å få hundrevis av detaljer helt riktig. Om bord er båten spekket med løsninger som øker sikkerheten og trivselen. Førerhuset er sentralt plassert og har ingen dødvinkler. Vindskjermen gir god beskyttelse, og kalesjen er enkel å skjule. Sitteplassene foran førerhuset kan enkelt gjøres om til solsenger. 

Årets kraftbåt 
Nordkapp 605 ble lansert på en båtmesse i Göteborg i februar i fjor, og førsteopplaget ble raskt revet vekk. Siden den gang har det gått slag i slag. På en båtmesse i Düsseldorf tidligere i år ble 605 kåret til ”European Powerboat of the Year” i konkurranse med om lag 250 båter fra hele verden. 

– Vi produserer rundt 100 av disse båtene hvert år, og i år er vi allerede utsolgt til forhandler. Nordkapp 605 er en stor salgssuksess for oss, sier Antonsen. 

Fakta:
Produkt: Nordkapp 605

Bedrift: Nordkapp
Boats
Design: Thorup Design

Kategori: Industridesign 


Årets store design- og innovasjonsdag 
Utdelingen av Merket for god design skjer under årets største markering av design og innovasjon, Designdagen 2014, som går av stabelen på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo onsdag 2. april. På formiddagen var det foredrag med noen av verdens fremste kapasiteter på design. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen. 

Næringsminister Monica Mæland skal åpne Designdagen. Hun slår fast at norske bedrifter har alt å vinne på å dyrke design som innovasjonsverktøy: – Ved å satse på design kan næringslivet utvikle gode, innovative produkter og tjenester som styrker konkurransekraft og lønnsomhet, sier Mæland.