2014-05-05-decd61d5466e170446b2ffaa4e3a457705fb27a5 Clean-Up Europe, ikke alle strender er like ryddig som Grotlesanden i Bremanger..

Bli med på den store Strandryddedagen!

Søppelmengden på norske strender er verre i år enn tidligere år. Lørdag 10. mai går den nasjonale dugnaden "Strandryddedagen" av stabelen for 4. gang i Norge.

I år er det rekordmange som skal delta i aksjonen for rene strender og en søppelfri kyst. Denne uken ryddes flere hundre strender over hele landet. Selv Kronprinsparet, deltar i dugnaden og skal ut å rydde denne uken.

Mer søppel i år
Opphopning av søppel i havet, på strendene og på havbunnen er et alvorlig og voksende miljøproblem i Norge og resten av verden. Det er ventet at innen år 2020 overstiger den totale mengden plast og søppel i verdens hav mer enn 230 millioner tonn. Bare i Norge anslår man at det årlige påslaget av plast og søppel i våre farvann er om lag 36 000 tonn. ”Hold Norge rent” får inn rapporter fra hele landet om at mengden søppel å strendene er langt større enn tidligere år.

Ny rydderekord

Strandryddedagen arrangeres for 4. gang i Norge og deltagelsen er større enn noen gang. Årets mål er at 12000 frivillige skal ut å rydde 500 strender og fjerne 200 tonn plast og søppel fra norske strender, kysten og havbunnen.

Blant påmeldingen til årets strandryddeaksjoner er det barnefamilier, idrettslag, bedrifter, friluftslivsentusiaster, speidere, surfere, dykkere, skoleklasser, kunstnere, politiske partier, kjærestepar, vel-foreninger, båtklubber, kommuner og mange flere.

Oversikt over lokale aksjoner finner du her www.holdnorgerent.no

Europeisk ryddesjau

Etter initiativ fra Janez Potočnik, Europakommisjonens miljøkommissær skal det også ryddes strender over hele Europa 10. mai. Det er første gang i år at det arrangeres en felles Europeisk ryddedag under kampanjenavnet Clean-Up Europe!

Hold Norge rent koordinerer initiativet i Norge.

De oppfordrer derfor alle til å delta på Strandryddedagen 10. mai. Ved å rydde din lokale strand, bidrar du også til å løse et globalt miljøproblem.