2014-07-06-3ae4cac0b80bf32b7d11dc688e1d0f48f2255f18 Tor Vea i Boston AS, kommer med sanden om du har standen....

Nordmenn trives på Norsk sandstrand!

Sand, sol og hav er en kombinasjon nordmenn flest er svært glade i. En fersk landsdekkende undersøkelse viser imidlertid at vi bruker stranden forskjellig avhengig av alder, kjønn og hvor vi kommer fra.

Sandstrender finnes det mange av her i landet, så man behøver ikke ta flyet mot sørlige breddegrader for å få gleden av sand mellom tærne.

Hvordan vi benytter oss av og nyter strandlivet i Norge varierer imidlertid stort med alder, kjønn og bosted, viser en ny undersøkelse InFact har gjennomført for skjellsandleverandøren Boston AS, ifølge en pressemelding.

Osloboerne er ifølge undersøkelsen de klart mest badeglade på norske strender. 36 prosent har oppført dette som det beste med strandlivet. De mest solslikkende nordmennene bor på Sør- og Vestlandet, der rundt hver fjerde person foretrekker soling når de er på stranden. Å ligge under en parasoll, gjerne med en bok i neven, er en aktivitet som skårer høyest hos Trønderne, mens Nordlendingene setter mest pris på sosialt samvær, som er like viktig som å bade når de er på stranden (18 prosent). Av alle landsdeler har flest Nordlendinger svart at det beste med strandlivet er at barna har det gøy. Blant de som ikke liker strandlivet i det hele tatt, er de fleste å finne i Oslogryta der 9,5 prosent helst vil gjøre andre ting om sommeren. 

Boston AS, som vedlikeholder strender med skjellsand langs hele norskekysten, merker en markant økning i etterspørsel etter sand etter den gode sommeren i 2013. Daglig leder i Boston AS, Tor Vea, ser at flere nå ønsker å nyte både kommunale og private strender i Norge fremfor å reise til Syden når værmeldingen er god.
– Strandlivet som aktivitet er et internasjonalt fenomen og samler alle typer mennesker til rekreasjon, lek og moro. I så måte er nordmenn intet unntak. Strandinteressen er nok noe avhengig av lokale badetemperaturer, men at strendene er populære selv langt nord i Norge er en klar indikasjon på at folk er mer opptatte av sandkvaliteten enn av badetemperaturen, sier Tor Vea i Boston AS.

Strandglade damer
Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men nå er det i alle fall dokumentert: Kvinner er mer glade i strandlivet enn menn. Nesten dobbelt så mange kvinner som menn har soling fra strand som sin favoritt (30,6 prosent mot 15,8 prosent), og kvinner er også mer glade i å bade fra strand enn sine menn. 24,9 prosent av kvinner har sistnevnte som sin favoritt, mot 23,4 prosent menn. Menn er imidlertid – og for en gangs skyld – mer opptatt av sosial omgang enn kvinner er når de er på stranden (18,1 mot 10,3 prosent), og er i tillegg mer opptatte av at barna koser seg enn mødrene er.

Ser vi på alder, er gruppen mellom 18 og 29 år de klart mest soldyrkende på stranden – en interesse som faller jevnt med alderen. Mest glad i bading er du i alderen 30-44 år, ifølge statistikken. Er du mellom 45 og 64 år er du større fan av parasollen enn andre aldersgrupper er, og ved passerte 65 år er det sosiale aspektet blitt nesten like viktig som soling. Totalt svarer i underkant av 92 prosent av nordmenn at de er glade i strandlivet.