2014-08-01-d8b53edaf16a44e1faba66834d200303ca8457a0 Rekordsommer for RS. En familie grunnstøtte ved Vesterøy på Hvaler. Etter dykkerinspeksjon kunne familien fortsette ferden. FOTO: Jim Forås/RS «Horn Flyer»

Travel sommer for Redningsselskapet!

Redningsselskapets skøyter har aldri hatt flere oppdrag enn denne sommeren. Redningsskøyta "Horn Flyer" topper statistikken med 179 oppdrag i juli.

-Om ikke det er verdensrekord, er det i alle fall norgesrekord, sier skipper Pål Bustgaard på RS "Horn Flyer". I løpet av knappe fire uker har Bustgaard og hans mannskap rykket ut 179 ganger. Med 179 oppdrag i løpet av en måned er skøyta den mest aktive i Redningsselskapets historie. 

Se video fra RS "Horn Flyer" her

- Det har vært unormalt mange grunnstøtinger og tau i propellen. Det betyr i begge tilfellene at vi må ut med dykker. Faktisk er en tredjedel av oppdragene dykkeoppdrag, sier Bustgaard.De styggeste båtulykkene har uteblitt i sommermånedene, men i mange tilfeller er det flaks og tilfeldigheter som har gjort at ikke liv har gått tapt.

- Vi har plukket opp fire ungdommer fra vannet to ganger, og vi har hatt kraftige grunnstøtinger, som kunne gått langt verre. Flere av ulykkene har skjedd om natta, og vi skulle gjerne sett at flere brukte lanternene sine, i alle fall på de mindre båtene, sier Bustgaard.

12 liv reddet

Redningsselskapets mannskap har reddet 12 liv så langt i år. Det er like mange som i hele fjor. Oppdragsmengden har økt betraktelig for mannskapet på redningsskøytene. Bare i juli hadde redningsskøytene 100 flere oppdrag enn på samme tid i fjor, til tross for at 2013 også var en aktiv sommer.

Det er liten tvil om at det er den gode sommeren i store deler av landet som får folk til å reise ut i båten. De fleste koser seg på sjøen, men uforutsette situasjoner kan oppstå.

- Båtførerne er flinke, stort sett. Alle kan havne i en situasjon der motoren streiker eller at man får et tau i propellen. Heldigvis har de verste ulykkene uteblitt i sommer, men oppdragsmengden vår viser at vi virkelig er ryggraden i beredskapen langs norskekysten, sier Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet, i dagens pressemelding.