2014-09-02-f6f79c2efbc9f9547d8b141a2312dbe02bfb94d6 Administrerende direktør i båtbransjeforbundet Norboat, Erlend Prytz ønsker velkommen til Nordens største flytende båtmesse på Aker Brygge

"Båter i Sjøen" ønsker velkommen på Aker brygge!

For første gang arrangeres den flytende båtmessen i båthavnen på Aker Brygge. Totalt 63 stands med over 250 båter og utstyr skal til helgen måle nordmenns båtinteresse etter den varmeste sommeren på over 100 år.

120 utstillere med drøye 250 båter og utstyr, hvorav 45 har sin premierevisning, er på plass når den 42. Båter i Sjøen-utstillingen åpnes for tilskuere torsdag 4. september. Dette er første gang Norges ledende båtbransjeaktører stiller samlet på Aker Brygge; i fjor var messen på Sukkerbiten i Bjørvika, og før dette på Kadettangen i Sandvika. Arrangør Norboat ønsket i år en mer sentrumsnær plassering, noe som førte den tradisjonsrike messen enda nærmere det maritime sentrum i Oslo.

– Vi er veldig godt fornøyde med fasilitetene og plasseringen av årets messe. Hovedgrunnen til at vi er her er jo for å komme tettere på folk, gjøre messen mer tilgjengelig og for alle. Da mener vi at Aker Brygge er den perfekte arena, både med tanke på offentlig transport, parkering og andre servicetilbud, sier arrangør og administrerende direktør i båtbransjeforbundet Norboat, Erlend Prytz.

I år står det flere maritime aktiviteter på menyen. På land vil det være 63 stands med motorer, elektronikk, opplagsutstyr, seilmakere og maritime klær. Av aktiviteter er det planlagt både stand-up-paddling (SUP) og kajakkpadling, og barna kan kose seg med piratbesøk og prøvekjøring av de nye Elias-båtene. 

God sommer gir økt interesse
En varm og nedbørsfattig sommer, som enkelte steder har vært hele 6 grader varmere enn normalen, har økt nordmenns interesse for båtlivet. En undersøkelse gjennomført at InFact på vegne av Norboat viser at 54,4 prosent av Norges befolkning har vært i båt denne sesongen, mot 46 prosent i 2013. Tallene viser at Oslobefolkningen isolert sett også har vært mer aktive i båt enn normalt: I 2013 oppga 38 prosent at de hadde vært i fritidsbåt, og det samme tallet er steget til 47 prosent i årets måling.

Større salg av båter

Båtbransjeforbundet Norboat anslår at salget av båter mellom 20- 25 fot og i prisklassen 500-700 000 kroner kan være opp med så mye som 20 prosent, mens totalmarkedet ser på en økning på mellom fire og sju prosent i forhold til fjoråret. Fjerningen av HK-avgiften har bidratt til økt salg av nye og større utenbordsmotorer, en økning bransjeforbundet anslår til mellom 15 og 20 prosent.

– Vi merker at spesielt været er en viktig faktor for å få folk på sjøen, men at også interessen for ny båt har økt de siste par årene. Når også folks tiltro til egen økonomi er stigende, har vi stor tro på at årets messe på Aker Brygge vil by på en opptur i form av større interesse og kjøpslyst blant publikum, avslutter Erlend Prytz i Norboat.

Fakta om Båter i Sjøen 2014
Antall utstillerfirma: 120
Antall båter: 254, hvorav 50 seilbåter
Antall premierevisninger: 45
Antall landstands: 63
Største motorbåt: Flemming 58, Marstand Yachts – Brygge 7
Største seilbåt: Hanse 575, Fjord Sailing –Brygge 13
 

Noen nøkkeltall:
Båtsalget for juli 2014 er estimert opp med ca 4 til 7 prosent i forhold til 2013
Det er båter rundt 20-25 fot som gjør det sterkest, her er anslått vekst opp mot 20 prosent.
En undersøkelse som InFact har gjort for NORBOAT viser at 54,4 prosent av Norges befolkning er om bord i en fritidsbåt i løpet av sesongen. Det er i snitt 8,5 prosent mer enn i 2013
Vestlandet prosentvis en størst andel båtbrukere, deretter Sørlandet og Østlandet med Oslo
I InFacts undersøkelse svarer 49 prosent av alle som bruker båten mer i 2014 at dette er på grunn av det gode været
I samme undersøkelse svarer 12 prosent at de bruker båten mer på grunn av økt personlig interesse for båtlivet. Det er en oppgang på over åtte prosent fra 2013.