2014-09-17-2664c5842368a551c494695876f88bd080ad8f0b Foto Endre Ytreland; Forbyggende seilas sikrer de unge langs kysten, her på Våge kai.

Forbyggende seilas er godt i gang!

Redningsselskapet har nå vært med Forebyggende seilas på Tysnes og Leirvik med stor suksess.

På Tysnes møtte 78 forventningsfulle elever i Våge og fikk lære knoper og stikk, førstehjelp, sjøredning, vestbruk med mer. Politibåten snakket om regler til sjøs og promille på sjøen.

En av overraskelsene var da ordfører Kjetil Hestad hoppet i vannet iført drakt og vest og ble reddet av Redningsskøyta til stor jubel av de frammøtte.  Endre Ytreland, daglig leder og ansvarlig for arrangementet fra RS-Hordaland,  forteller til Båtsans at elevene er alle svært lærevillig. Samtlige elever, lærere og nødetatene er enige om at det har vært en kjempefin dag på Tysnes.

På Leirvik møtte det opp 115 elever. Her var politiet i oppdrag under oppstarten, og ambulansen måtte rykke ut under gjennomføring. Vi hadde to redningsskøyter i gjestehavna, så det ble mange inntrykk og opplevelser for elevene. Den lokale skøyta Simrad Færder var på plass og det ble kjøring med redningsskøyta for alle de frammøtte.

Lars, en av lærerne, hoppet på sjøen og ble reddet opp av Redningsskøyta Simrad Færder og tatt hånd om av røde kors på land. Varaordfører Leif Steinar Alfsvåg var meget godt fornøyd med arrangementet som var ble gjennomført i sommervarmen på Stord.

Redningsselskapet når over 30 000 barn og unge i sitt forebyggende arbeid, og Forebyggende seilas er hovedsakelig for 6. klassingene, men noen steder blir også 5 – 7 klasse invitert.  Brannvesen, politi, frivillige og ansatte i Redningsselskapet stiller opp for å lære elever i 5., 6. og 7. trinn hvordan de kan unngå ulykker på og ved sjøen. De vil også få lære om brannsikkerhet og hvordan de skal opptre hvis de kommer i situasjoner der andre er skadet og trenger hjelp.

Det er svært få ulykker med barn ombord i fritidsbåt. Vi mener vi kan takke godt holdningsskapende arbeid blant barn og unge for det. Barn er de flinkeste til å bruke redningsvest, de er gode sjøvettagenter for voksne og de lærer fort sier Endre Ytreland. – Å lære barn sjøvett er nesten like viktig som båtførerprøven for ungdom. Barna er våre fremtidige båtførere, og det er viktig med gode holdninger tidlig

Neste havn for Redningsselskapets mannskap er torsdag 18.sep, på Storebø i Austevoll kommune og fredag 19 sep i Os sentrum.

Les tidligere artikkel fra Båtsans