Seilbåtferie i Kroatia eller i Norge?

Høst og vinter er tiden for planlegging av sommerferien for neste år. Ferietrenden er leie av seilbåt i varmere farvann.

Ørjan Wollertsen i Nautic Norway forteller til Båtsans at ferieformen har eksplodert det siste året og det ser ut som det vil fortsette til neste år. Nautic Norway tidl. Nautic Sailing, har lang erfaring på området og har selv seilt over Atlanteren med familie. Men den absolutte favoritten til hele familien er Kroatia. De har tilbrakt over syv sommerferier i leid seilbåt i Kroatia, og før den tid var det Hellas og Karibien.

På spørsmål om hvorfor Kroatia er så bra er det lett å svare, ifølge Wollertsen. -Det er så familievennlig, med mange små øyer, ingen farlige grunner eller skjær du må passe deg for. Det finnes få eller ingen farer, og utrolig lite kriminalitet, forteller han.

Terskelen for å seile nettopp her er veldig lav. –du trenger egentlig ingen seilerfaring, om du har motorbåterfaring holder det. Man kan seile korte etapper hver dag og kommer inn til en ny flott havn hvor alt er tilrettelagt for båtfolket. I de offentlige marinaene, blir du tatt imot når du kommer til kai, gjerne av 4-5 personer som arbeider i havnen. Her er restauranter med god mat, svømmebasseng, tennisbaner og alle fasiliteter man trenger. Standarden er langt over snittet, men koster gjerne litt mer.

I følge Wollertsen, behøver det ikke å blir dyrt med en slik ferie – Man kan ligge i uthavn like utenfor og ta gummibåten inn for å spise om kvelden. Å ligge i uthavn gir en spesiell frihet. Morgen og kveldsdukkert er obligatorisk og sjøen er krystallklar. Hele familien finner roen på en helt annen måte enn på et hotell i Syden.

Nautic Norway har flere Charterselskaper de samarbeider med og har lite eller ingenting negativt å si. Å leie fra et norsk selskap som tar ut mange utleiebåter fra et charterselskap er trygt. Det er heller ikke dyrere å leie via dem, enn direkte fra charterselskapet, forteller han.

For å seile i Kroatia må man være 18 år, ha båtførerbevis (opptil 57 fot) og VHF sertifikat (SRC, Short Range Certificate), ellers er det viktig å vite at grensen for promille er null. Alle båtene er naturligvis forsikret, men du må inn med et depositum som varierer fra 10-20’ tusen kroner. Vi har hatt veldig lite skader, forteller Wollertsen, men er uhellet ute ryker nok depositumet.

Når det gjelder seilbåtferie og utleie i Hellas, er det også veldig bra. Det er bedre seilforhold i Hellas og mer vind, samt sjarmerende små steder med den flotte greske arkitekturen. Det som er forskjellen er ofte havnene, i Hellas må du klare deg mer på egen hånd og du har ikke de samme fasilitetene, mer slik som i Norge. Caribbean er også en favoritt for familien, men her må du passe litt mer på. Vinden er konstant på 15 – 30 knop, dag og natt, samt kriminalitet. Flere kan oppleve det som litt skremmende og truende når lokalbefolkningen kommer å flokker seg rundt båten, for å selge deg alt mulig. Men gjør du deg kjent, og finner dine favoritthavner er det fantastisk flott.

Ja, tilbake til Norge, hvordan er utleiemarkedet her?
Veldig godt forteller Wollertsen, ja faktisk så godt at vi mangler seilbåter. Vi har i dag 6 båter, men kunne helt fint hatt 10. Nautic Norway tilbyr kjøp av ny seilbåt hos dem og de besørger utleie av seilbåten i Norge, nok til å finansiere rente og nedbetaling, de årene du har båten i utleie hos dem.

Hvem er kundene i dag?
Det er helst Russere som vil seile på Vestlandet. Tidligere hadde vi mye firmakunder, da seiling er som kjent god teambuilding, men etter finanskrisen var det helt stopp. Nå er det Russere som  har overtatt markedet. Sesongen for å seile på Vestlandet starter allerede i mars, forteller Wollertsen. Turer de anbefaler er fjord og kyst. Det er veldig populært å seile inn Hardangerfjorden til  Rosendal og Jondalen, for så å seile ut på kysten til Bømlo og Espevær, ytterst i havet.  En annen økende etterspørsel er langtidsleie av seilbåt, men det snakker vi ikke så høyt om, vi er jo mest interessert i å selge nye båter, avslutter han.

For å finne mer ut om priser kan man besøke Nautic Norway sine websider, eller ta kontakt med dem.  Et tips om du ikke ønsker alt for høye kostnader ved leie, er å velge litt eldre båter. Jo nyere båt, dess dyrere er det. Båtene er stort sett godt velholdt og vi leier gjerne en båt som er mellom 5-7 år.

Seilferie i Kroatia er ikke bare for familier, men også for ungdom. Båtsans har tidligere skrevet om yachtweekend, som er et populært event for ungdom. Les artikkel her.

Ellers er nettet et godt sted å starte i planlegging av seilbåtferien i Norske eller utenlanske farvann.