2014-12-24-1bed8b25794b2c13898b275a57d1a7587812715a Er alltid klar for å hjelpe

Redningsmennene tar aldri juleferie

Redningsskøytene fra sør til nord er i alarmberedskap hele julen. Her er redningsmannens råd til alle som har tenkt å bruke sjøen i juleferien og utover vinteren.

– Redningsmennene tar aldri juleferie. De er på jobb døgnet rundt, året rundt. Klare til å rykke ut om noen får problemer, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind i en pressemelding.

Beredskap i julen
På 25 redningsskøyter bor mannskapet om bord året rundt, og hver redningsmann bruker 4320 timer i året på redningsskøyta. 20 redningsskøyter bemannes av til sammen 1300 frivillige.

Redningsselskapet hjelper flest fiskere på denne tiden av året, men også mange fritidsbåter og kajakker får hjelp. Folk blir overrasket av dårlig vær, går på grunn, får tau i propellen, får motorstopp eller grunnstøter. Hittil i år har redningsskøytene hjulpet nesten 13 000 mennesker på sjøen.

Den største dødsårsaken fra fritidsbåt er fall over bord. 31 mennesker druknet fra fritidsbåt i fjor. Det er 31 for mange.
– Det er fint at folk bruker båtene sine året rundt. Men det er også viktig å ta en ekstra sikkerhetssjekk og være forsiktig nå som det er kaldt i vannet. Vi har ingen å miste, sier Rikke Lind.

Redningsmannens tips
– Det er ikke risikofritt å være på sjøen om vinteren. Vi må forberede oss godt før vi drar ut. De tre viktigste tingene å huske er: Kle deg godt, bruk redningsvest/flyteplagg og ha mobiltelefonen i en vanntett pose, sier redningsmann og skipper på redningsskøyta Tom Kausanrød.

Kajakkpadlere og sjarkfiskere som er alene på sjøen er ekstra utsatt
– Er en alene må en sørge for å ha god kommunikasjon med folk på land. Det beste er å være to-tre stykker i lag. Da er en i mye bedre stand til å klare seg hvis det skulle skje en ulykke. God kommunikasjon er noe vi til enhver tid kan bli bedre på. Vi anbefaler båteiere å ha VHF i båten sin. Den sørger for at du alltid vil kunne kommunisere på sjøen, både med kystradioen og andre båter, sier Kausanrød.

Redningsvest dobler levetiden også i kaldt vann

Kroppen vår tåler dårlig å bli nedkjølt. Reduseres kjernetemperaturen i kroppen med 3-4 grader, klarer du ikke lenger å ta vare på deg selv. En redningsdrakt er ikke noe folk flest bruker, men har du på deg redningsvest har du større sjanse for å overleve. Med en vanntemperatur på 5 grader, vil en normalt kunne overleve i én time uten vest, dersom man klarer å holde hodet over vann. Med flytevest vil overlevelsestiden kunne dobles.

Hva gjør du om ulykken er ute:
Ikke forlat båten
Finn noe å flyte på
Varsle (mobil i vanntett pose, nødpeilesender, AIS-sender)
Har du klær som kan tettes bedre ved armer, bein og hals: gjør det!
Ligg i fosterstilling for å avgi minst mulig varme
Fakta om Redningsselskapet

Hvert år hjelper Redningsselskapet 13 000 mennesker på sjøen
25 redningsskøyter bemannes av faste mannskaper
20 redningsskøyter bemannes av 1300 frivillige
Hittil i år har Redningsselskapet reddet 25 menneskeliv