2015-01-22-bd7ea7d43c905b9730ad244dcc34049145709ed3 Fotokredit Erling Viksund: Skipperen har nå tatt frem Atlanterhavskartet og satt kursene..

Erling Viksund’s reisebrev 6

I dag, fredag 2.jan 2015, er det siste dag i Las Palmas. Vi har gjennomgått og dobbeltsjekket alle nyanskaffelsene, samt arbeidet som er utført av leverandørene, og betalt alle regningene.

Vagabond er på det nærmeste sjøklar, men vil bli tatt på land i Puerto Rico for skrubbing og vasking under vannlinjen. Det er helt utrolig hvor mye skjell og andre levende organismer som setter seg på bunnstoffet i varmen, på disse breddegrader.  En skikkelig generalrengjøring av skutebunnen må til, og vil nok gi oss litt lettere fremdrift, kanskje en halv knop.

Skipperen har nå tatt frem Atlanterhavskartet og satt kursene. Den første til 17138 N og 24438 W, som er øya Mindelo på Kapp Verde.  Kursen dit er 219 grader, og distansen 850n mil.

Fra Mindelo til Barbados på 12597 N og 59320 W,  er kursen 263 grader, og distansen 2026n mil.
Den moderne verden har også innhentet Vagabond, og den nye kartplotteren er koblet sammen med autopiloten. Når vi så vi setter et veipunkt, og setter plotteren på "Track", styrer skuta sjøl.  Videre kommer det an på hvor heldige vi er med vinden, og om vi må seile mye avvik fra optimal kurs?  Under enhver omstendighet, skal lengde og bredde merkes av i kartet kl. 12:00, hver dag. Skipperens gamle sekstant fra "Futuro" er i skjønneste orden, men etterlatt hjemme. Den blir ikke tatt i bruk med det navigasjonsutstyr, samt backup som Vagabond nå er utstyrt med.

Passaten vil øke på utover fra januar, så når vi kommer inn i " Tradevinden ", skal seilasen gå utmerket. Men på havet må en være forberedt på alt fra svartestilla til storm, og for dette er Vagabond "skodd".

Det hersker en følgende medstrøms på mellom 1 til 1.5 knop på største del av seilasen så langt som kart og strømtabellen for perioden forteller. Flere av seilerne vi snakker med går direkte til St Lucia eller til Martinque, men Vagabond har god tid, og vil ta for seg indrefiletene av øyene på Bahamas.  Dette er naturligvis skipperens intensjoner, men er forberedt på at mye kan skje, og planer må endres .

Det er nå 40 år siden den gamle skipper seilte i Bahamas. Da med norskamerikaneren Bjarne Eikevik på en 31 fots Goldfish "Viking Mama", som ble bygget for Bjarne. Vi seilte nord på Bahamas med utgangspunkt i Ft. Louderdale til Bimini. Det er gledelig for den gamle båtbygger at mange av disse 31 fots motorseilerne fremdeles er i fullt bruk av sine eiere. Flere er også under restaurering, hvor av to i Florida
(se Viksund Goldfish på FB).

Jeg var i dag på en lengre spasertur på Plaia De Las Canteras, her i Las Palmas. Stranden som er mange kilometer lang, har et yrende folkeliv og er en opplevelse man må få med seg. De mange norske ferierende syd på Grand Canaria går glipp av det mest fasinerende med øyen, ved og holde seg så stasjonære og lite mobile i Syd. Vel og bra med Mogan, Amadores, Argeniguin, Mas Palomas og Playa del Ingles, men nord på øyen er det en grønn vegetasjon og en vidunderlig natur, såvel ved havet som i fjellene.  Men, Vagabond lengter nå etter havet og en lang Atlanterhavskryssing i passaten. Men ennå gjenstår endel forberedelser og i morgen begynner første del av provianteringen.

Jeg forstår det slik, at det var gråvær og tungt i nyttårshelgen hjemme? Kan ikke annet enn å fryde meg over den behagelige solen og havbrisen som fyller kropp og sjel med velvære. Jeg sitter på en fortausrestaurant på Playa De Las Canteras, med en halvliter, å skuer utover det veldige Atlanterhavet. Mine tanker vet så inderlig vel at snart er Vagabond der, og mine drømmer skal gå i oppfyllelse.

Erling i Las Palmas 020115