17 Damer på Båtførerkurs!

Erfarne og noen uerfarne båtførere, men en ting felles, kun damer. De var samlet hos FjordFun, i Bergen Seilforenings lokaler, for å ta Båtføreprøven.

Anita Botnevik, driver event/opplæringsselskapet FjordFun og har spesialisert seg på maritime kurs kun for damer. Denne gangen var det en helt fantastisk gruppe på hele 17 flotte damer, forteller hun entusiastisk til Båtsans.

Kurset er satt sammen med teori og praksis på sjøen. Det legges vekt på havnemanøvrering, samt litt nyttig kunnskap om motoren. Når teorien er gjennomgått er det eksamen i Båtførerprøven. FjordFun er nettopp godkjent testsenter i regi av Norsk Test.

Båtsans pratet med noen av kursdeltakerne, som synes dette var et særdeles bra tiltak. Anne-Sofie Paulsen hadde 20 års erfaring med og i seilbåt, men ville friske opp litt. Til sommeren går turen til Helgelandskysten i deres ”hytte på sjøen”, en 40 fots Beneteau Oceanis. Båten ble i sin tid hentet i Tyskland, og har vært i Lofoten en gang før, så det manglet ikke på erfaring. Paulsen mente det var greit å få testet kunnskapene sine. Marthe Thomine Jensen var den litt yngre generasjon deltaker på kurset, som også var båtvant, men ønsket å lære litt mer tekniske uttrykk. Jeg ønsker å lære litt mer i dybden, lese sjøkart og kunne navigere etter sjøkartet.

Botnevik forteller at for å få den nødvendige tryggheten på sjøen er det viktig at du som båtfører har de nødvendige teoretiske kunnskapene og praktiske ferdighetene. Det vi gjennomgår på kurset er blant annet litt om båttyper og terminologi. Hva som er nødvendig og praktisk utstyr, samt grunnleggende sjømannskap: knuter, fortøyning, oppankring, sikker kjøring og seiling under forskjellige forhold, kartlesing: sjømerker og kartsymboler, posisjons- og kursberegning.

Aurora Brønstad, var en av de andre som hadde meldt seg på. De har en 26 fots IF, forkortelse for Internationell Folkbåt, som også kalles Svensk Folkebåt.  Hun ble kjent med kurset gjennom Bergen Seilforening, hvor de er medlemmer. Hun synes kurset var veldig lærerikt, og fikk god oppfrisking av sjømerker, lese kart, og dagen tema som var nattseilas etter fyr og lykter. Hennes ”sidemann” var Jofrid Hegreberg, som hadde fått kurset i julegave av mannen. De har en Hallberg Rassey 34 fot. Her var det også mye erfaring, men det var mannen som tok roret. Nå var de begge klar for å ta mer del i sjømannslivet, og spesielt nyttig hadde sjekk av motor vært.

Anita Botnevik brenner for at damer skal ta roret, og satser på rene kvinne kurs. Hun starter nye kurs i vinterferien, så hvorfor ikke gi din kjære et kurs til Valentinsdagen?
Les mer hos FjordFun om hvilke maritime kurs som kan passe for deg.

Fakta:
Båtførerbevis er påkrevd for personer født i 1980 eller senere, og som skal føre båt over 8 meter lengde eller 25 hestekrefter. Er du født før 1980, kan likevel et kurs være nyttig og gi deg den nødvendige trygghet. Båtleie i utlandet krever båtførerbevis og VHF serfikat.

Kurset Båtførerprøven er et kurs som dekker kravene i Sjøfartsdirektoratets læreplan for Båtførerprøven.