2015-03-03-063d0d29f12bf5bdc2a9ce47c9bd8b4e52db3960 Foto RS: Alex Rosen har lenge vært med å fronte vestbruk sammen med Redningsselskapet

Kjemper for vestpåbud!

28 omkom fra fritidsbåt i fjor. Over halvparten av disse brukte ikke redningsvest. – Mange kunne vært reddet om vesten hadde vært på, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

Kilde NTB info
De nye tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at 28 mistet livet i ulykker med fritidsbåt i fjor. 79% av disse er over 40 år, og 27 av dem er menn. En kvinne omkom.

Flesteparten brukte ikke vest
16 av de omkomne brukte ikke flyteplagg. Seks brukte redningsvest, og seks er ukjent fordi de aldri ble funnet eller fordi de omkom på grunn av ulykke med høy fart.

Vil ha påbud
-Flere rapporter viser at det ofte ikke er tid til å finne frem vesten om det skjer en ulykke og man havner i sjøen. Redningsselskapet er derfor for et påbud om bruk av vest i åpen båt i fart, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

-Skal man lage et påbud, må dette skreddersys for å treffe målgruppen for ulykker og drukninger. På lik linje med bilbelte, er vi sikre på at redningsvesten redder liv, sier Pedersen.

Barn er flinke med vest
Regjeringen foreslår et påbud som skal gjelde alle barn under 16 år og når de er "utendørs" i båten og dersom båten er mindre enn 8 meter lang. Dette forslaget skal på høring tirsdag i stortingets næringskomité 3.mars.

Redningsselskapet mener dette påbudet ikke vil hjelpe på ulykkesstatistikken. Barn er de flinkeste til å bruke vest, og statistikken viser at det er menn over 40 år som er de mest utsatte.

-Ved å komme med et revidert påbud som også fanger opp målgruppen voksne menn, mener vi at vi raskt vil kunne se en reduksjon i antallet drukninger på sjøen. Dette vil også redusere utgiftene for samfunnet betydelig, og det vil bli mye lettere å finne de som havner i sjøen, sier Pedersen.