2015-03-24-e49a296a03d59c8cc65ae8e6351a074c8fd8a57f Ill.bilde. Stor jubel fra dem som driver med redning og assistanser på sjøen til vestpåbud også for voksne og uansett farkost opp til åtte meter

Går mot vestpåbud!

-Vi tror Stortingets vedtak om flytevestpåbud kan komme til å bety mye i arbeidet med å redusere antall omkomne ved bruk av fritidsbåt, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Sjøfartsdirektøren er glad for vestpåbud og uttaler dette på deres nettside, i en umiddelbar kommentar etter at Stortinget i dag gikk inn for at det skal innføres et påbud om bruk av flytevest for alle som oppholder seg i åpne båter i fart.

Høyre håpet det ble et påbud for barn og ungdom, men Miljøpartiet De Grønne ser ut til å ha sikret flertall for påbud også for voksne.

Tirsdag ettermiddag avgjør Stortinget hva slags regler vi skal ha for bruk av flytevest i båter opp til åtte meter.

Mens regjeringen hadde foreslått en lovendring som sier at alle under 16 år skal ha flytevest i båt, vedtok flertallet i Næringskomitéen i forrige uke å endre lovforslaget til å gjelde alle som ferdes i båt, også voksne. Flertallet besto av Ap, Sp, KrF og V.

Redningsselskapet sier i dag at et Vestpåbud er en seier for sjøsikkerheten, og de er veldig glad for at Stortinget kommer til å gå inn for vestpåbud tirsdag kveld. For oss som driver med redning og assistanser på sjøen betyr det redusert søketid og større sjanser for å finne de som har vært uheldig. En vinn-vinnsituasjon for alle, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet i en pressemelding.

Også Norsk Folkehjelp jubler i kveld over vestpåbudet og sier følgende i en pressemelding fra NTBinfo:

Dette har vi bedt om lenge, og våre undersøkelser viser at påbudet vil bli fulgt og ha reelle positive konsekvenser, sier Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp, som skryter av flertallet på Stortinget som nå har sagt at de vil vedta et påbud.

Fra 1992 og fram til i dag har det druknet i snitt 130 personer årlig. En overveiende del av de omkomne er menn hvorav mange ikke bruker flyteplagg. - Mange av de som er ute i småbåter unnlater å bruke flytevest i båt. Dette påbudet vil derfor redde liv, sier Ivar Christiansen.