2015-06-11-9fdaefde08d85bfcead500cea8bda72b416341bc Thomas Anmarkrud var allid en ambassadør for båtbygging. Bilde er fra 2013 på trebåtfestivalen i Norheimsund hvor han var juryformann. Han også var en ivrig trebåtbygger.

Et stort tap for båtbransjen!

Med Thomas Anmarkrud's bortgang har båtbyggere både i og utenfor Norge mistet en av sine fremste og mest respekterte eksperter på plast og komposittbygging, og en vel ansett ambassadører både for Norboat og Norge.

Hos Norboat melder de at det var en trist melding som nådde deres kontor, om at Thomas Anmarksrud var gått bort den 3. juni bare 59 år gammel. De minnes han som en viktig og kunnskapsrik ressurs for Norboat’s medlemmer og landets båtbyggere.

Han hadde en solid utdannelse innen plast og komposittmateriale med blant annet uteksaminert som ”Certified Composites Technician, Marine Molding Technology”, fra “American Composites Manufacturers Association”. I tillegg eksamen og sertifisering som “Composite Boat Builder Certified Technician” hos ABYC, “American Boat and Yacht Council.

Siden 1988 har han drevet sitt eget firma OS BÅT AS på Hagavik utenfor Bergen med hovedvekt på reparasjon av grunnstøtte havseilere og knuste motorbåter i glassfiberarmert polyester, og utbedring av plastpest. Fra 1999 ble verksteddriften trappet ned arbeidsressursene brukt mer på inspeksjoner, utarbeiding av tilstandsrapporter, takster, kurser og problemløsing for båtindustrien.

I samarbeid med Norboat - Norges Båtbransjeforbund - har han utarbeidet et ”Autorisasjonskurs for Plastreparasjoner”, og avholdt flere kurs med dette tema.

Sommeren 2006 ble Thomas Anmarksrud utnevnt av Utdanningsdirektoratet til leder for læreplangruppa for det nye Båtbyggerfaget på videregående skole. Faget er en kombinasjon av tre og plast. Anmarksrud har gitt Norboat uvurderlig faglig støtte ved oppstart av båtbyggerlinjen i 2008 ved Blakstad videregående Skole i Aust Agder.

Han har bistått mange norske båtbyggerier opp gjennom årene spesielt med implementering av ulike vakuum prosesser som Infusion og RTM-Light. Han har blant annet bistått Windy, Hydrolift, Viknes, Norsafe og Askeladden i nyere tid. For Norboat var han alltid en god ressurs å ha som standbetjening på Norboat’s egne opplæring stands på landets største båtmesser.

Anmarksrud var også forfatter for faglitteratur innen båtbyggingsfaget. Den siste boken hans var Komposittbåtbygging som kom ut i 2013 og som nå også er oversatt til engelsk.

Han var også en anerkjent foredragsholder og har satt i utvalg og ekspertpanel for IBEX Europe, og har også holdt foredrag under IBEX i Florida.

På oppdrag for FN/FAO var Anmarksrud i 2005 på Maldivene for å lære opp lokale folk til å bygge sine egne 15 fots åpne fiskebåter av GAP etter Tsunami katastrofen.

I samarbeid med Fiskeridepartementet på Sri Lanka hjalp han også FN/FAO å lage et hefte om ”Guidelines on Improved Boat Building Practices in Sri Lanka”

Anmarksrud døde på sitt oppdrag for FN/FAO i Afrika på Mansour Hotell Berbera natt til 3. juni.

Den norske båtbransje har mistet en entusiastisk, positiv, faglig dyktig person - en gledesspreder og ikke minst en god venn, skriver Norboats representanter til minne om Thomas Anmarksrud.