2015-06-12-8d5b89b2d970ae7b0df2dd5f991e2f74016a936c Foto Erling Viksund: Endelig kan Erling Viksund sette føttene på fast grunn.. men en sjømann elsker havet...så hvem vet hva neste eventyr blir?

Reisebrev, Erling Viksund del 2 av hjemreisen!

Så endelig dag 15 i Atlanterhavet kom vinden vi ønsket oss. Sterk vind SW med 20 til 25 knop fra SW gav Vagabond 6 til 7 knop med revete seil og kurs direkte mot Faial, som er en Portugisisk øy på Asorene.

Vinden holdt i et og et halv døgn, for så og snu til rett Øst og midt i baugen på Vagabond. Dermed ble det på kryss igjen. Å baute seg fremover Bjørnefjorden er ok, men ikke når man har over 1000 n mil i Atlanterhavet frem til målet, som er Horta på Asorene. I slike stunder kan en havseilers humør settes på prøve.  Erling stiver da opp, som sedvanlig, pågangsmotet og humøret med et lite vers.

Viljen, vinden og båten.
Vind er luft i bevegelse pr definisjon
vinden har ingen vilje, plan eller konklusjon,
Vikingene trodde vinden ble styrt av en gudedrikk
vår tid vet at i vår atmosfære skapes vinder og trykk.
Men hvem som skapte atmosfære og univers
overlater vi til tro på skjebnen eller salmevers.

Vår stolte båt har heller ingen egen vilje eller tro
den stoler på at styrmannen er styregod,
styrmannens oppgave er å samordne kreftene
med seil og ror overvinne alt som er heftende.
Men mot vinden kan mennesket komme til kort
og er vinden vrang kan båten lenge hefte seg bort.

Vagabond er i Atlanterhavet med stadig motvind
etter 23 døgns kurser den Flores og sløyfer Horta,
Vagabond bauter og kursen blir kroket og blind
da stundom roper viljen til vinden "merde Morta".
Det er ikke nok at viljen har vett og forstand når faren veier,
viljen må stå støtt på fakta og tro for å vinne seier .

"Erling 23. seilingsdag i  stilla, men med stormvarsel"


Det 16. og 19. døgnet er vinden fremdeles østlig og rett i ”nasen” på vår kurs. Vi krysser oss  frem, men vinner bare fra 60 til 90 mil pr. døgn. Både Sofi, Anka og Lise melder om fortsatt Østlig vind. Kai Alex derimot har funnet et lavtrykk ved Grønland, som vil gi NW vind med styrke opptil 25 knop. Men for å nå i denne vinden, må vi krysse over 100 mil nordover. Etter et døgn på kryss nærmer vi oss målet, å venter nå på om værvarselet til Alex slår til i løpet av den kommende natten.

Den 20.mai har vinden vendt nord, og selv om den er flau, gir den fremdrift. Vi på Vagabond leter fremdeles etter nordvesten å holder fremdeles nord om 29., selv om vi har passert Hortas høyde 28.

Dorian fikk som gebursdagspresang, den 28 mai (42 år), en 7 kilos Yelow Dolfin, så nå har vi det kongelig i matveien ombord i Vagabond.

Helsen til Dorian, er som en utemmet okse-. Erling vinsjet hans hundreogfemkilos kropp opp i masten i dag, og det var med nød og neppe pusten til Erling det tålte. Genovabommen hadde kilt seg fast, og alt må alt være klart til den etter lengtede vinden. Erling er ikke så sprek som Dorian, om enn like tung, men Erling har småproblemer som vonde knær, hofter og rygg. Han plages litt med pusten, men hjertet ser ut til og fungere. Om værgudene er på vår side holder det med tabletter, til vi når målet i Puerto Rico.

Den tyvende seilingsdag er det fremdeles minimal fremdrift, og det minker det på ”gudetroen” ombord i Vagabond. Kursen endres Øst, mot den nordligste øyen på Asorene, "Flores", som er på vår høyde N 39.5.
Erling ser ingen hensikt til å seile videre "Nord" for å finne vind. Det er her vi trenger vinden, og vi får tråkle oss forsiktig de over 400 milene til Flores.  Dette med de restene av diesel, og de små vindpust som forekommer. Med 1000 omdreininger på  Yanmaren, og en antydning til vind, kan vi holde små 4 knop eller rund 100 mil pr døgn.

Om kvelden 21. seilingsdag løper det inn et stormvarsel  (fra N styrke 40 -45 knop om  3 til 4 dager). En av våre værprofeter melder dette på satellitt SMS. Det blir spennende om vi når havnen på Fores før stormen, eller om vi må kjempe oss i havn uten diesel.

4.  juni ser vi land og nå nærmer vi oss "Flores", som er den nordligste øyen på Asorene. Vi ble endelig ”velsignet” med litt vind de siste par døgn, men  i natt var det igjen slutt og nå melker vi dieseltanken.
Yanmaren  går på 1000 omdreininger og med de siste vindpust som forekommer, sammen med motoren, gir det oss 3,5 til 4 knops fart. Det er litt lite om vi skal komme oss i havn før den varslede stormen kommer, i morgen tidlig.

Med litt vind fikk vi seile 4,5-5,5 knop og slapp å bruke reservetanken. Vi regner med å være inne kvelden 4.juni. Glad er Erling for storm ved Asorene er ingen spøk, og Erling kjenner øygruppen etter "oppdrag Asorene", for 35 år siden. En historie vi får ta en annen gang.

Erling og Dorian nådde Flores på Asorene 4 juni 2015, om kvelden, etter 2650 n mil og 23 dager fra Antiqua. Etter en lang retur med mye og ikke minst lite vind, ser vi at det kan nesten være vel så krevende som mye vind.

Vi takker for følget så langt.