Endelig kom sommervarmen!

1.juni kom sommeren til Vestlandet og da ”popper” det opp båter i alle varianter og former på sjøen. Vi minner også om Badevettreglene..

Da kan det også være viktig å minne om at Rogaland og Hordaland fortsatt topper statistikken for drukningsulykker så langt i år. Det er henholdsvis seks i Rogaland og 7 i Hordaland. Totalt i landet er det 44, 1.havlvår, som er en liten nedgang fra i fjor da tallet var 50.

– Selv etter at det ble påbudt med redningsvest er det viktig å minne om at bruk av redningsvest redder liv, sier Christiansen i Norsk Folkehjelp. Til nå i år har syv mennesker omkommet etter fall fra fritidsbåt.

– Vi er flinke til å ta vare på barna våre og passer på at de bruker redningsvest, men det er også viktig at voksne fremstår som gode rollemodeller.

– I de to sommermånedene vi har foran oss er det tusenvis av fritidsbåter på vannet. Et godt råd er å innføre gode vaner fra starten av sesongen.

Norsk Folkehjelps statistikk viser at de fleste ulykkene skjer ved fall fra land.
– Vi råder derfor de som ferdes langs sjøen eller ved vann til å ta godt skotøy på bena. Det er lett å skli på glatte svaberg eller på stener langs en elv, sier Christiansen.

Vi repeterer badevettreglene, hvor mange kan du?

Badevettreglene:
1. Lær å svømme
2. Før du går uti, forsikre deg om at du kan komme opp igjen
3. Bad helst sammen med andre
4. Stup bare der det er dypt
5. Svøm langs land
6. Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett
7. Dytt ikke andre ut i vannet og dukk aldri noen under vann
8. Hold deg på land hvis du føler deg kald eller uvel
9. Rop på hjelp bare hvis du er i fare - aldri ellers!