2015-07-19-689934491489691a084789334a43868a828332ee Travel sommerdag for RS "Horn Flyer". I juli i fjor hadde redningsskøyta 179 oppdrag og ble dermed den mest aktive skøyta i Redningsselskapets historie. Foto: Anders Ödman.

Travelt for redningsskøytene!

Så langt i sommer har over 3000 fått hjelp på sjøen av Redningsselskapet. Å ta forhåndsregler og tenke sikkerhet kan redde sommerferien.

Kilde NTBinfo:

 – Plutselig ble finværet borte. Alt skjedde så fort og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg var veldig lettet da redningsskøyta kom, sier Daniel Karlsen.

Karlsen var nesten fremme ved sitt mål på Ulvøya utenfor Hitra da finværet tok en brå vending. Vinden økte, bølgene slo over båten og han mistet styringen på den 23 fot store snekken. Han ringte etter hjelp og oppdaget snart at mobil-appen, som han brukt som navigeringsverktøy, hadde sluttet å fungere. Kartet på mobilen viste feil posisjon og han klarte ikke å formidle hvor han var.

Det var en veldig ubehagelig situasjon og da redningsskøyta endelig kom var jeg mer enn lettet, sier Karlsen.

Det var skipsfører Werner Huse og mannskapet på RS «Horn Flyer» som rykket ut for å hjelpe Karlsen. Ifølge Huse får mannskapet flere og flere oppdrag der havaristen har navigasjonsproblemer.

 – Å bruke «apper» på mobilen som sitt primære navigasjonsverktøy har blitt vanlig og vi får langt flere oppdrag nå enn for noen år siden fra folk som sliter med det tekniske utstyret. Vi anbefaler alle å ha kart og kompass i båten, og heller bruke tekniske hjelpemidler som supplement. Får en dårlig dekning eller mister mobilen i vannet er det lite en kan gjøre, sier Huse.

71 oppdrag på to uker
Så langt i år har over 6000 personer fått hjelp på sjøen og mannskapene har reddet 13 liv. Til tross for få finværsdager så langt i sommer har redningsskøytene hatt mye å gjøre.

RS «Bergesen d.y.» som har stasjon på Oscarsborg har hatt 71 oppdrag de siste to ukene. Det har heldigvis vært få store ulykker så langt, men mange av hendelsene kunne ha fått alvorlige følger.

  – Motorhavari er et av de vanligste oppdragene, og det går som oftest bra. Men seiler en nært land i sterk vind og får fremdriftsproblemer kan det fort få katastrofale følger. Å planlegge seilasen nøye og tenke sikkerhet kan redde sommerferien, sier skipsfører på redningsskøyta, Pål Abrahamsen.

Tips til et trygt båtliv
Ha en godt vedlikeholdt båt
Planlegg seilasen sammen
Bruk vest
En godt vedlikeholdt båt er en trygg båt:

Sørg for at båten er i orden
Vit hvor ting er om bord, alt fra sikkerhetsutstyr til motordeler
Sørg for å ha nok drivstoff og fulle batterier
Ha alltid ekstra filtre, reimer, deler osv.
Planlegg seilasen:

Planlegg seilasen sammen med resten av mannskapet om bord.
Skaff deg gode farvannskunnskaper.
Lær deg å navigere, ha kart om bord i tillegg til plotter, lær deg å bruke plotter.
Sjekk værmeldingen jevnlig.
VHF er noe av det viktigste om bord.
Sørg for at du får varslet dersom ulykken er ute og vit hvor du får hjelp.

Bruk vest:
2 av 3 som drukner bruker ikke flyteplagg.
Du har større sjanser for å overleve med flyteplagg.
De fleste ulykkene skjer ved fint vær.


Oppdragsoversikt fra januar 2015 til og med juni 2015: