2015-11-11-61c17a154181124f5cd295f9c93f4d3b3aef6352 illbilde fra båthavn; pass på å sikre båten din mot tyveri

Tyverisikre ikke godt nok!

Høsten er høysesong for båttyverier. Likevel oppgir 1 av 3 norske båteiere at båten deres ikke er tilstrekkelig sikret mot tyveri.

NTBinfo

I en undersøkelsen utført av Norstat, på vegne av Securmark, ble norske båteiere spurt om å ta stilling til flere spørsmål knyttet til tyverisikring av båten sin. Svarene overrasker:

Politi, forsikringsselskaper og andre som arbeider med båtsikkerhet advarer hvert år om bandene som herjer i norske båthavner. Det er underlig at båteiere ikke tar disse advarslene på alvor, sier daglig leder i Securmark, Jostein Tveide.

Securmark leverer tyverimerking til båter, og mottar årlig hundrevis av meldinger fra fortvilte båteiere som er blitt frastjålet båter og motorer.

Med relativt enkle og rimelige grep kan båteierne sikre seg mot tyveri, sier Tveide.

I samme undersøkelse svarer 80% av båteierne at de føler båten deres ligger trygt i norske båthavner. Det til tross for økning i antall båt- og motortyverier på 17% fra 2013 til 2014, i følge tall fra Finans Norge.

I følge politiet er vår og høst høysesong for båttyverier, og mange velger å ha båten i opplag på gårdsplassen istedenfor hos profesjonelle. Da er det minst like viktig å tenke på tyverisikringen, for det er snakk om store verdier, sier Tveide, som har ett råd for å få bukt med tyverier:

Ta tyverisikringen på alvor,
sier han.

Slik sikrer du båt og motor:
-Ikke forlat båten i et mørkt og avsidesliggende havneområde. Dette gjelder også når båten er i opplag
-Ta med små påhengsmotorer inn
-Bruk FG-godkjent lås og wire/kjetting
- Større påhengsmotorer bør låses (det finnes en rekke spesiallåser til dette). Selve motorbraketten må låses fast til akterstammen
-Lås alle luker og dører
-Ikke la kostbart utstyr som radio, GPS, kartplotter etc. ligge synlig. Tøm båten for verdigjenstander når den ikke er i bruk
-Merk båt og motor med FG-godkjent merkesystem (Securmark)
-Sikre deg bilde(r) av båten din. Det kan være til hjelp ved en eventuell etterlysning
-Plasser båt/motor slik at tyvene får håpløse arbeidsforhold

Kilde: Politiet og Securmark