2016-01-11-dc6733e0fb29ea8d03a0dc8b775ca37f345c2a72 Dette er den hypermoderne gaven til 125-årsjubilanten Redningsselskapet

RS "Askeladd" bygges av Hydrolift!

Norges raskeste redningsskøyte er planlagt stasjonert i Lillesand fra og med sensommeren 2017. Skøyta fullfinansieres av Inge Steenslands Stiftelse og Steenslandfondet.

Redningsskøyta fra den nye ”Staff-klassen”, som fullfinansieres av selskaper i  Steensland-gruppen, skal etter planen settes i tjeneste sensommeren 2017. Redningsselskapet har bestemt at skøyta skal stasjoneres i Lillesand hvis de lokale forutsetningene kommer på plass. Det er lagt opp til dialog med både kommunen og Hovedredningssentralen i prosessen med å etablere den nye stasjonen.

– Vi kunne ikke fått en hyggeligere inngang på vårt store jubileumsår enn denne gaven. Skøyta, skal på lik linje med RS Bendt R. Rasmussen i Kristiansand, bemannes av frivillige. Derfor er det viktig at vi raskt kommer i gang med rekrutteringen til et nytt sjøredningskorps. Jeg er også sikker på at Lillesand kommune, med ordfører Arne Thomassen i spissen, kjenner sin besøkelsestid og stiller gode havnefasiliteter til disposisjon for vårt nye sjøredningskorps, sier President Nicolai Jarlsby i Redningsselskapet.

RS «Askeladden»
I forbindelse med Inge Steensland AS’ 50 årsjubileum i 2010 har Steenslandfondet tidligere donert RS «Inge Steensland» som er en fast bemannet skøyte stasjonert i Arendal. Nå bidrar selskaper og etterkommerne til krigshelt og skipsmegler Inge Steensland ytterligere med å bedre sjøsikkerheten i Norge.

– Vi liker at denne moderne skøyta skal bli en del av aktivitetene til Redningsselskapet på Sørlandet. At den får vår forrige donasjon, RS Inge Steensland i Arendal som nabo og «fadder», synes vi er ekstra hyggelig, sier barnebarn av Inge Steensland,  Melanie Steensland Gotteberg. Videre forteller hun at skøyta vil bli døpt RS «Askeladden,» som var et av flere dekknavn Inge Steensland benyttet da han som Linge-mann opererte i Norge under krigen.

Tetter hullene i beredskapen
Det er ikke hvilken som helst redningsskøyte som nå blir gjort tilgjengelig for et eventuelt nyetablert korps i farvannet rundt Lillesand. Fartøyet er utviklet av Redningsselskapet sammen med Eker design, som også bygger Hydrolift, og blir blant landets raskeste redningsskøyter. Med en toppfart på 45 knop, vil skøyta bli et effektivt tilskudd til sjøsikkerheten og båttrafikken langs sørlandskysten.

–Den nye skøyteklassen er svært hurtiggående og kan derfor dekke et stort område, sier Nicolai Jarlsby i Redningsselskapet.

-Vi setter pris på at Redningsselskapet tar ansvar langs kysten. Denne raske skøyta vil være med å styrke beredskapen ut fra behovene Redningsselskapet definerer, og vi ser jo helt klart verdien av at den skal operere i et av sommer-Norges mest besøkte fritidsbåtområder, sier daglig leder Botolf Sundby i skipsmeglerselskapet Inge Steensland AS.

Med etableringen i Lillesand tettes et hull i beredskapen og gjør ferdsel på og ved sjøen tryggere.     

Designbombe
Staff-klassen, som den nye skøyta blir en del av, er lette, raske vannjetdrevne redningsskøyter bygget i glassfibersandwich. I tillegg til å være svært hurtiggående har denne klassen slepekrok og mulighet for å frakte vannscooter. Den får også topp moderne navigasjonsutstyr som VHF, doble kartplottere, radar og varmesøkende kamera. Skøyta har en totalkostnad på drøyt seks millioner kroner.

Redningsselskapet har i dag cirka 1200 frivillige fordelt på 25 sjøredningskorps over hele landet.

– Ved å bygge fremtidens redningsskøyter ser vi også for oss at vi mye enklere kan rekruttere mannskap blant de yngre. Vi ser en tydelig økning i antallet som er interessert i å være med å gjøre en forskjell som frivillig besetning, og flere steder har vi lange ventelister for å få være med, sier Jarlsby.

Han håper mange vil melde sin interesse til etableringen av et nytt sjøredningskorps i Aust-Agder.
                                                            
Fakta om RS Askeladd:
Klasse: Staff
Lengde: 12 meter
Motor: 2x 500 hk
Fremdrift: Vannjet
Materiale: Glassfiber Sandwich
Toppfart: 45 knop
Utstyr: Slepekrok, 2 x kartplotter, VHF, Radar
Besetning: 3 personer fra frivillige sjøredningskorps
Pris: 6 millioner

Kilde: NTBinfo - Pressemelding RS