2016-01-29-724336238ad0f055e7a4a9ab2302ff634a0a49c5 Foto Bo Eide, Hold Norge Rent

Norges viktigste møteplass om marin forsøpling!

I følge ny forskning fra University of Georgia i USA tilføres verdenshavene minst 8 millioner tonn plastavfall hvert år, og forskeren bak disse tallene, Dr. Jenna Jambeck, kommer til Hold Norge Rent-konferansen 2016.

Hold Norge Rent-konferansen 2016 finner sted tirsdag 2. februar på Litteraturhuset i Oslo. Konferansen fokuserer på marin forsøpling og samler norske aktører som jobber for å forebygge og/eller rydde opp marint avfall i Norge.

I 2050 vil det være mer plastavfall enn fisk i verdenshavene hvis vi ikke straks endrer kurs viser rapporten The New Plastics Economy som kom i forrige uke under World Economic Forum.

- Marin forsøpling er en av verdens største miljøtrusler, og den årlige Hold Norge Rent- konferansen er en meget viktig arena for oss som daglig forsøker å bekjempe dette miljø- og avfallsproblemet, sier daglig leder for Hold Norge Rent, Lise Gulbransen i en pressemelding.

Politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet, Jens Frølich Holte, åpner konferansen. Holte skal også offentliggjøre vinneren av Gullklypa som deles ut for 12. gang i år.

I tillegg til Jenna Jambeck og Jens Frølich Holte står blant andre generalsekretær Nina Jensen fra WWF, Bert van Bavel fra KonTiki2-ekspedisjonen og Christine Spiten fra eXXpedition og BluEye Robotics på programmet.

- For første gang setter vi også fokus på forsøpling langs vassdrag og innsjøer, forteller Gulbransen.
Knut Monssen fra Hamar naturskole kommer for å presentere prosjektet Mjøsrensken og utfordringene med forsøpling av Mjøsa.

Marin forsøpling påfører naturen enorme skader. I følge forskere tar avfall i havet blant annet livet av minst en million sjøfugl og 100 000 sjøpattedyr hvert år.

- Her i Norge har vi lenge vært bekymret for forsøplingen av havet, og tiltak som Strandryddedagen har vært satt i gang for å bekjempe problemet. Men trusselen er global og kan kun løses gjennom konkrete tiltak i hvert enkelt land kombinert med internasjonalt fokus og samarbeid, sier Gulbransen.