2016-02-02-05da9fdee26818385dda4109293f3f21e8533f29 Anbefaler de som ferdes langs sjøen eller ved vann til å ta godt skotøy på bena. Det er lett å skli på glatte svaberg eller på stener langs en elv.

Urovekkende start på det nye året!

-Tallene fra Norsk Folkehjelps statistikk viser at seks personer druknet i årets første måned i 2016. Det er en tredobling fra 2015. Tre kvinner og tre menn fra seks forskjellige fylker omkom.

I januar 2015 kunne vi melde om to drukningsulykker, dette er dessverre en tredobling, sier Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp.

I Hordaland, Oslo, Telemark, Finnmark og Østfold var årsaken til drukningen fall i vannet. I Akershus omkom en mann i førtiårene da scooteren hans gikk gjennom isen.

Norsk Folkehjelps statistikk viser at de fleste ulykkene skjer ved fall fra land. Den første måneden var fem av seks ulykker i den kategorien.

– Vi råder derfor de som ferdes langs sjøen eller ved vann til å ta godt skotøy på bena. Det er lett å skli på glatte svaberg eller på stener langs en elv. Dersom en ulykke skjer og det kreves en innsats fra din side, er det betryggende å ha kunnskap om førstehjelp. Nøl derfor ikke med å ta et førstehjelpskurs.

– I månedene framover er det viktig å vise varsomhet når vi tar isen i bruk, den er ofte ustabil. Nå du går på isen, er det tilrådelig å være forberedt. Dersom uhellet skulle være ute, forsøk å bevar roen mens du drar deg opp på isen, avslutter Christiansen i en pressemelding.

Norsk Folkehjelp sitt statistiske materiale over antall drukningsulykker og årsakene til disse bygger på elektronisk overvåkning av norske medier. Dersom dere vet om en ulykke som ikke er registrert hos dem, vær snill og meld fra. De ønsker å presentere en så korrekt statistikk som mulig.

www.folkehjelp.no/drukning