Kongelig besøk på åpningen av Sjøen for alle!

Båtmessen "Sjøen for alle" 2011 ble i dag åpnet av sjøfartsdirektør Olav Akselsen, men den som tok mest oppmerksomhet første timen var naturligvis HKH Kronprins Haakon og sønnen Prins Sverre Magnus. Det var med stor glede og stolthet at noen utvalgte utstillere fikk besøk av HKH, og mulighet til å fortelle litt om sine produkter og nyheter.

Runden endte på Sjølyst Marina i B-hallen hvor Sjøfartsdirektør Olav Akselsen offisielt åpnet messen.

Sjøfartsdirektøren mente at sjøen for alle, som er båtmessens navn, er et passende navn for messen. I Norge er nemlig  sjøen for alle, fortsatte han. Med stort og smått regner man med at det er ca 800.000,- fritidsbåt eiere i Norge og over 1.000.000,- som er fritidsbåtførere. Selv fortalte Akselsen at han hadde hatt båt siden han var 14 år og hadde sine beste opplevelser fra båt.  Han sa videre at vi Normenn er blitt rikere og rikere og mye av denne rikdommen bruker vi på båt. Båtene blir større og større og går fortere og fortere, komforten øker og gleden med.

Men han rettet en liten pekefinger at selv med stor lommebok er det ikke ensbetydende med at man kan føre båt. Han kom med ferske tall på ulykker skjedd i forbindelse med fritidsfartøy for året 2010. Statistikk fra sjøfartsdirektoratet viser at så mange som 33 personer mistet livet. Tallet er det samme som har vært gjennomsnittet for de siste 10 år. Tallet er alt for høyt og en økende trend de har sett på statistikkene, er at det er menn over førti år som er overrepresentert, og den andre trenden er at de ikke har hatt flytevest.  Sjøfartsdirektøren antok at menn i den alderen muligens overvurderte seg selv, og mente at menn burde oppført seg litt mer som kvinner på sjøen. Da hadde muligens flere overlevd.

For å øke sikkerheten er flere tiltak satt igang og flere er under behandling for å bli gjennomført.
Tiltak som er innført er obligatorisk båtfører bevis for dem som er født i 1980 eller senere, og i fjor var det i overkant av 28 000,- som fikk beviset, det var dobbelt så mange som i 2009. Selv tok Akselsen beviset i fjor, og mente det var svært lærerikt, og han oppfordret alle til å ta det.

Det mest effektive for å få ned tallet på dødsulykker er bruk av redningsvest. Akselsen mente det burde være like naturlig å ta på seg redningsvest når man er i fart som å ta på seg bilbelte når man kjører bil. Sjøfartsdirektoratet og en del andre aktører i norsk båtliv startet i 2010 en kampanje for bruk av redningsvest og det arbeidet skal trappes opp i 2011.
Denne uken ble det også klart at Norge slutter seg til det internasjonale båtførerbevis såkalt ICC-sertifikatet. Får å få sertifikatet må man ha båtførebevis, legeattest og en praktisk båtføreprøve for å få sertifikatet.

Avslutningsvis sa Sjøfartsdirektøren:
Sjøen for alle er større i år enn i fjor, det tar han som et tydelig tegn på at optimismen er tilbake etter finanskrisen. Han håper også at noen av de som besøker messen i disse dager vil realisere drømmen sin om enten ny båt, navigeringsutstyr eller rett og slett bare utvide antall fendere i båten.

Uansett ønsket han både utstillere og arrangøre suksess og erklærte herved Sjøen for alle 2011 for åpnet.

Lykke til!

Baatsans kommer med flere avdukinger og premierevisninger fra Sjøen for alle!