Petestep – på Allt för Sjön!

På lørdag åpner båtmessen ”Allt för Sjön” i Stockholm. Og et av produktene det knytter seg stor spenning til er det nyutviklede svenske skroget Petestep.

Artikkel av Mats Hagman:

Det er utviklet en ny skrogteknikk  som skal revolusjonere innen båt.  En teknologi som gjør båtene raskere, mer økonomisk og mer praktisk. Det er Svenske Petestep som mener å tro at de har løsningen.

Det hele startet for åtte år siden i Makedonia. Racerbåtfører Peter Bjersten hadde lenge irritert over at vanlig skrog sløser med energi, ved å sende sjøen ut til sidene. Energien bør i stedet rettes nedover og bakover. Det ville være mer effektivt på mange måter, tenkte Peter.

Sammen med sin bror bygde Peter fire stykk, 24-fots båter som ble testet. Resultatene viste en signifikant reduksjon i drivstofforbruket. Og når båtene hadde vært aktiv i noen timer, forstod mennene bak PeteStep at de hadde noe stort på gang. Båtene var i tillegg til drivstoff-effektive, enda raskere, mer stillegående og ga en komfortabel tur i sjøen. Løsningen på Peters irritasjon fantes. I dag er løsningen patentert og heter Pete Step.

- I løpet av de siste fire årene har vi utviklet Peters skrogform fra et fullskala forskningsprosjekter der vi gjør mer enn å utvikle bare skrogteknologien, vi har også utviklet et verdensledende simulering og designverktøy.

Pete Step deflektorer gjør at  den friksjonskapende ytre underlaget reduseres, og samtidig som det gir økt løfte og fremover kraft. De som har prøvd kan vitne om en følelse av at båtene går jevnere og de får en mykere tur, sier Håkan Lindström, administrerende direktør hos Pete Step AB.

I dag, er fire pilotprosjektet startet , og i 2016 og skal teknologien presenteres til den maritime industrien. Visjonen er at planende båter, av alle kjente merkevarer, skal få ta del i teknologien for å kunne tilby sine kunder bedre sjøegenskaper enn dagens skrog.

- Løsningen er egentlig ganske enkel. Den nye skrogformen gjør at vannet rettes nedover og bakover. Det skaper et ekstra løft og redusere den våte flaten. Som i sin tur, redusert drivstofforbruk og gir en mykere og mer behagelig gange i sjøen. Enkelt!, Sier Håkan.

Yamarin er først ut!
Se den første serieproduserte båten i verden med Petestep®, Yamarin 81DC på stand A37: 22 Les mer på: www.petestep.com

Den kommer også til ”Sjøen for alle” på Lillestrøm i neste uke.