2017-04-27-0c34881b52952551e3ec28a2bac27d0b76534ab1 Arkivbilde fra øvelse med Hovedredningssentralen og sjøredningskorpset i Stavanger med dengang helt ny redningsbåt - Sjømann..

Det er nesten alltid en båt i nærheten, derfor VHF!

En av tankevekkerne på Fritidsbåtkonferansen, var innlegget til Redningsleder Nils-Ole Sunde fra Hovedredningssentralen.

Det er kun en ting som gjelder for dem og det er å redde mennesker fra død, og ta vare på mennesket. Da er det spesielt 2 ting fritidsbåtfolket kunne vært bedre på. Det ene er å bruke VHF og alltid lytte på kanal 16, og det andre er å registrere båten sin.

- Det er nesten alltid en båt i nærheten – enten en i kommersiell trafikk eller en fritidsbåt, og derfor er denne VHF’en så viktig. Det er trist å se båter som driver på land, mens de ser andre båter seile forbi, men tør ikke bruke VHF’en, for den er ikke registrert, eller de kan ikke bruke VHF’en, forteller Sunde.  Han oppfordrer også alle til å lære seg å lese egen posisjon ut fra kartplotter.

Vi ser stadig vekk båter som driver på land og som har fastmontert VHF som virker, men de velger å bruke mobilen

Registrer båten
Det driver kajakker og joller i massevis, og det er sjelden en ulykke, men vi kan ikke overse dem.

- Vi leiter og leiter når vi oppdager drivende fartøyer, men vi finner sjelden eier og vi vet ikke om det er en ulykke, tyveri, eller om det bare er løse fortøyninger. Vi søker med båter, helikopter og alt vi har av ressurser og så viser det seg at det bare er en som har løst fortøyningene og båten har drevet vekk.

Redningstjenesten hadde vært spart for mange og ressurskrevende leteaksjoner hvis alle fritidsbåter var registrert”. Det brukes mye tid med å lete etter personer rundt båter som bare driver i vannet".

- Er du av den litt ”trassige” typen og har mye imot å registrere båten din – kjøp en vanntett tusj, skriv navn og mobilnummeret på kajakken, eller båten, da kan vi ringe og det hadde spart oss for mye.

Nå går vi mot en ny båtsesong og da er dette viktige oppfordringer å ta med seg, fra Hovedredningssentralen

"ALLE SKIP PLIKTER Å LYTTE PÅ CH. 16. Det står ingen plass skrevet at fritidsbåter er fritatt".

Samvirke
Den norske redningstjenesten er basert på et samvirke mellom offentlige, frivillige og private/kommersielle aktører som besitter egnede ressurser for redningstjenesten. Hovedredningssentralen får aldri nei fra noen av disse instansene, den eneste forskjellen er at de private-/kommersielle sender regning, men alle stiller opp, vi får alltid Ja!