2018-02-06-27d796bb1d58c9d16bce0dd5e953bce32d8b3bf8 Pass på båten din, snart står en ny sesong for tur. (Foto: Gjensidige)

Synkefrie båter synker som en stein – skader for 50 millioner kroner

Det er kaldt og det er vinter. Likevel ligger mange båter fremdeles trygt fortøyd ved kai. Det er i hvert fall det båteiere ønsker å tro…

- De fleste fritidsbåter på markedet i dag er selvlensende. Denne vinteren har vært preget av ekstremt mye dårlig vær og det kan fort gå ut over båteierne, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.
 
- Mange tror at det å investere i en selvlensende båt er en garanti for at båten ikke vil synke. Slik er det ikke. For mange er dette blitt en falsk trygghet, sier Voll.
 
Dette er det flere som har fått erfart de siste ukene. Løv og annen skit/rask/annet har bidratt til at mange båter har fått tettet selvlensingen og blitt fylt med vann. Det i kombinasjon med mye nedbør, kraftig vind  og tunge motorer har gjort at «hekken» går under vann og båten synker.
 
Hordaland
I 2017 ble det meldt 370 skader på båter i Hordaland til Gjensidige som skyldes ytre påvirkning (Synkeskader, kollisjoner og dårlig vær). Erstatningsutbetalingene etter disse skadene endte på 21 millioner kroner. Gjennomsnittserstatningene lå på 57.000 kroner.
 
Beregninger Gjensidige har gjort viser at synkeskader alene gjør skader for nærmere 50 millioner kroner (hele bransjen) i året. Totalt havner rundt 500 båter under vann hvert år og mer enn halvparten av disse er selvlensende. I tillegg er det mørketall. Med dagens værutvikling til det mer ekstreme er det ingen ting tyder på at tallet vil bli lavere i år.
 
Mange båter ligger ute hele året. Tidligere var folk flinkere til å se til sin egen og andres båter, fordi de viste at det var en risiko for at båten kunne ta inn mye vann. I tillegg kan snø og is bidra til å tette igjen dreneringssystemet.
 
- Ligger båten ute over lengre tid uten tilsyn og får en skade som følge av dette, kan det i enkelte tilfeller få konsekvenser for forsikringsoppgjøret, forteller Voll
 
- Få båten på land. Det er ofte den beste medisinen for et godt båthold. Ligger båten ute gjennom hele vinteren er det viktig å se til båten ofte. Be gjerne andre om hjelp om du ikke selv har anledning, avslutter Voll.
 
FAKTA:

Selvlensende båter har et dreneringshull i skroget som i prinsippet skal tømme båten for vann. Ligger båten uten tilsyn, kan værforhold som vind, bølger, regn, snø og is bidra til det stikk motsatte. Nemmelig at vann renner inn og ikke ut.