2018-03-11-c12c7acf541807e62c554f2a0250d6af4898b6b8 Sjøen for alle er båtbransjens årlige startskudd på båtsesongen og starter onsdag kommende uke

Den norske fritidsbåtparken vokser, mest fra Polen

Den norske fritidsbåtparken vokser for hvert år. Import fra Polen utgjør den største delen, tett fulgt av finske båter. Tallene er hentet fra bransjeforbundet Norboat.

Nordmenn er et ekte båtfolk og hele 50 % av befolkningen oppgir at de har vært på sjøen siste år. 
 
Så mye som hver fjerde husholdning eier eller disponerer én eller flere fritidsbåter.
 
Flest båter mellom 4 og 8 meter
Norge har en av verdens lengste kystlinjer, og med 100 000 kilometer kystlinje og nærhet til sjøen, er sjø- og båtliv også en naturlig del av det norske folk.
 
Fritidsbåtparken i Norge består i all hovedsak av båter mellom 4-8 meter. Det er mange større båter, men volumet er det ingen tvil om. Det gjenspeiler også veksten i bransjen som har vært i dette segmentet, og bruksmønsteret deretter. De såkalte Daycruisere og Skjærgårdsjeepene brukes hovedsakelig til dagsturer, fiske og vannsport.
 
Polen er størst
Importtallene fra 2017 viser at 1.427 fritidsbåter med utenbordsmotor over 5,5 meter er importert fra Polen, som nok en gang er største leverandør til Norge, tett fulgt av Finland.
 
Aluminium fra Finland
Aluminiums båter har etterhvert også fått et godt fotfeste i Norge. Finland regnes som aluminiums båtens hjemland, og Finland er det land som uten sammenligning leverer flest aluminiums båter til Norge. 
 
I Norge har vi også slik båtproduksjon, og her er det to som utmerker seg, nemlig Kvernø Boats og Kaasbøll Boats i Trøndelag, som samlet har en stor markedsandel i det norske markedet.
 
Fra onsdag 14. mars vil alle, både kvinner og menn - store og små - flokke til Lillestrøm for å besøke Norges største båtmesse, sjøen for alle. Messen har i år over 350 båter i de fleste størrelser og kategorier i tillegg til et bredt utvalg i utstyr fra kjente leverandører, bekledning og aktiviteter for de minste.
 
Årets messe går fra 14. til 18. mars. 
 
Kilde: Norboat