2018-03-26-222afdd090ea853ccda85c3ee7dd7691b51d44d8 Gode tips for bunnstoff (foto Rune Haugseng)

Er det lurt å påføre bunnstoff når det er kaldt?

Rune Haugseng i Bergen Motorbåtforening har spurt Terje André som jobber på Maritim sin avdeling på Laksevåg om gode tips for påføring av bunnstoff.

 
Av Rune Haugseng:
Han sier at når det er så kaldt som nå (13.03), med minusgrader om natten og knapt plussgrader om dagen vil han anbefale å vente med påføring av bunnstoff. 
 
Man risikerer at bunnstoffet ikke er ferdig herdet når båten går på sjøen, og det vil rett og slett skli av når båten beveger seg i vannet. Maritim sitt eget bunnstoff har en minimum temperatur på 5gr og 12 timers herdetid. 
 
Men - det finnes noen metoder man kan bruke dersom man absolutt vil ha på bunnstoffet før båten går på sjøen når vinteren ikke helt har sluppet taket: påfør rødsprit 1/2 til 1 m2 i forkant når du stoffer båten. Da vil rødspriten være med å øke herdeprosessen. Dette er en møysommelig jobb, og resultatet er ikke garantert. 
 
Husk god ventilasjon dersom du vil prøve dette. 
 
Alternativt kan man bygge et telt rundt nederste delen av båten, fra fra ripen og ned til bakken. Og sette på varme i dette teltet. Da får man etter hvert et oppvarmet rom som vil sørge for at herdeprosessen på bunnstoffet går sin gang. Dette er selvfølgelig ikke å anbefale der det er mange båter i opplag, og begrensning på strømtilførsel. 
 
Men det beste rådet har vi gjemt til sist: Bunnsmør båten om høsten! Da er det gjerne varmere, og bunnstoffet får god tid til å herde. Når våren kommer, er alt klappet og klart, bare å sjøsette skuta med god samvittighet. Avslutter Terje André med et glimt i øye..  Så det så. Dette får vi prøve til høsten.