2018-05-24-6eff9f06e5c0c50844360742b038c3c45e840399 VESTAMBASSADØR: Alex Rosén oppfordrer alle til å sjekke vesten 26. mai. Foto: Redningsselskapet

Sjekk flytevesten 26. mai

Oppblåsbare vester har de senere årene blitt svært populære, og for at vesten skal fungere som den skal - når den skal, er man avhengig av at flere ting er i orden.

Sjekk flytevesten din hos Redningsselskapet den 26. Mai.  Om du ikke har gjort det før i år, bør lørdag 26. mai være dagen du husker å sjekke den oppblåsbare flytevesten din. 
En oppblåsbar redningsvest trenger vedlikehold for å fungere. Men få vet hvordan det gjøres.
–Vi gjorde en undersøkelse i samarbeid med DSB i fjor som viste at hele 87 prosent av vestbrukerne ikke tok årlig kontroll av redningsvesten. Dette kan være livsfarlig, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet i en pressemelding. 

En dårlig vedlikeholdt redningsvest vil være en elendig livsforsikring i en kritisk situasjon.

–Våre skippere har flere ganger sjekket vester som viser seg å være uten gasspatron. Det sier seg selv at den vil fungere dårlig i en nødsituasjon, sier Pedersen. 

Gratis vestsjekk
Førstkommende lørdag (26.5) arrangerer Redningsselskapet sjekk vesten-dagen, en storstilt dugnad der alle får sjekket vesten sin helt gratis på alle selskapets kontorer og baser over hele landet.

Sjekk vesten selv
•Sjekk CO 2 -patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.
•Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner. 
•Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes hvert tredje år.  Husk å sjekke at utløpsdatoen (replace by..) ikke er passert - skift utløsermekanismen i god tid.
•Sjekk lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket (bruk helst pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv.
•Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten.
•Pakk vesten igjen.

Alle som selger vester tilbyr også deler til vestene. I tillegg kan dette kjøpes i redningsselskapets nettbutikk. 

Sjekk alle vester
Tradisjonelle flyte- og redningsvester, padlevester og seilevester trenger også jevnlig sjekk. Etter bruk i saltvann må vesten alltid skylles i ferskvann. Ta også en årlig sjekk av sømmer, stropper og spenner. Sjekk også at flyteelementene ser ok ut.
 
Les mer på sjekkvesten.no