2018-10-25-e73483fda02f64ad79dd162abfc61f048fabdb63 Sjuende året for Norges største maritime ryddedugnad (foto: Wee Marine)

Klart for årets dugnad under vann

Aware Smedasund, som første gang ble arrangert i 2012, har til nå ført til at over 64,5 tonn avfall (500 kubikk) er hentet opp fra havbunnen i Smedasundet ved Haugesund sentrum.

Slettaa dykkerklubb og Wee Marine samler for sjuende året på rad både dykkere, organisasjoner og bedrifter til Norges største miljødugnad under vann.

I  år kan deltakerne også få oppleve et foredrag utenom det vanlige 
- Foredraget Mitt livs dykk – guttene i grotten”
 
Slettaa dykkerklubb samlet i fjor hele 72 dykkere til ryddedugnaden i Smedasundet, og også i år forventes det over 70 dykkere når dugnaden åpnes den 27. oktober. Aware Smedasund er dermed ikke bare et av de aller største undervannsdugnadene i verden – men også ett av de lengstvarende, forteller initiativtaker og daglig leder i Wee Marine, Åge Wee.
 
– Aware Smedasund har med tiden blitt en tradisjon, og vi ser at de samme dykkerne og sponsorene kommer tilbake år etter år. Stadig flere ønsker å ta miljøansvar, noe som ikke minst har inspirert til liknende dugnader andre steder i Norge og utlandet. Dette er vi selvsagt veldig fornøyde med, sier Åge Wee, som også er styreleder i miljøorganisasjonen Hummerhuset.
 
– Forsøpling av havene kommer dessuten stadig mer i fokus, både hos politikere og nordmenn flest. Vi håper at et prosjekt som vårt ikke kun bidrar til flere miljødugnader, men også til at flere tenker seg om før de dumper søppel eller giftig avfall i havet, sier Åge Wee.
 
I år er det havbunnen sør av sundet som skal ryddes for avfall. Det forventes at det ligger rundt 150 til 200 kubikk avfall i leteområdet under årets aksjon.
 
Årets dugnad starter opp kl. 09.45 på lørdag 27. oktober.

Spesielt for året er at alle deltakerne i ryddedugnaden får muligheten til å oppleve et helt spesielt foredrag:
Ivan Karadzic var en av 20 frivillige elitedykkerne som kom til unnsetning da den thailandske regjeringen ba om hjelp til å redde tolv gutter og deres fotballtrener ut av en oversvømt grotte i Thailand i juni. Danske Karadzic kommer i år til Haugesund i anledning Aware Smedasund for å fortelle sin personlige og sterke opplevelse av hvordan redningsaksjonen ble organisert og gjennomført.

Foredraget starter kl. 15.00 på Byscenens hovedscene i Haugesund, og er gratis for deltakerne i dugnaden. Det vil imidlertid være mulig å kjøpe billetter for øvrige som er interessert i temaet.