Billigvifte tok fyr

Når det er kaldt, bruker båteiere ulike metoder for å tilføre varme for å unngå frost- og fuktskader, men pass på for elektrisk utstyr som ikke er godkjent for bruk i båt kan være en brannfelle.

Elektrisk utstyr som ikke er godkjent for bruk i båt kan være en brannfelle. Det viser flere båtbranner som har blitt meldt inn til forsikringsselskapet If.
 
Når det er kaldt, bruker båteiere ulike metoder for å tilføre varme for å unngå frost- og fuktskader.
 
Katastrofale følger
- Men en del vet for lite om hvordan de kan gjøre det på en tryggest mulig måte, sier Atle C. Strøm, produktsjef for båt i If.
 
- Vi har sett mange tilfeller hvor folk tar med seg ovner eller vifter hjemmefra for å varme opp båten når den ligger i vinterhavn, eller lufte ut båten før den pakkes inn til vinteren. Men bruk av elektriske artikler som ikke er beregnet på bruk i båt kan gi katastrofale følger, fastslår han.

Billigvifte tok fyr
Ett eksempel er båteieren som satte inn en bordvifte for å få bevegelse i luften ombord.
 
- Sirkulasjon er viktig for å unngå fukt og mugg, så hensikten med å sette inn en vifte var god. Men i dette tilfellet var det en billig bordvifte som ikke var godkjent for bruk i båt. Viften tok fyr, og det var nærmest bare flaks som gjorde at ikke hele båten ble overtent, sier Strøm.
 
Til tross for at det ikke ble så store skader, kostet ødeleggelsene nærmere 100 000 kroner.
 
- Det kan være lettvint og raskt å ta med seg utstyr man allerede har hjemme, men ombord i båten er det enkle ikke alltid det beste, sier Strøm.
 
Han oppfordrer alle båteiere om å gå gjennom alle varmekilder og annet elektrisk utstyr, og sikre at det er trygt å bruke i båten.
 
- Vi opplever at folk flest tar sikkerhet på sjøen på alvor, men det er viktig å huske på at dette også gjelder på vinterstid, sier Strøm.
 
Ifs tips for trygg varme ombord
- Alle elektriske elementer om bord må være godkjent for bruk i båt og/eller våtrom.
- Sjekk at alle elektriske apparater er i god stand og brukes på foreskrevet måte.
- Vær varsom med bruk av termostatstyrte vifteovner som kan slå gnister da dette kan ta fyr i oljesøl eller annet selvantennelig materiale.
- Dersom båten ligger på sjøen er den en fordel med fastmontert ovn.
- Unngå at båten blir hermetisk lukket og sørg for god luftsirkulasjon.
-  ikke gjør deg avhengig av å ha varme om bord, og husk at sikringen kan gå.

- Hold jevnlig tilsyn med båten – også på vinterstid.