2019-01-16-ecfec4de49bda0f9facbe794bf808045d2e1b0e2 Jacob Ryder, ansvarlig for jubileums messen, ser frem til inspirerende dager

Nytt båtår, nye båtmesser

I disse dager promoteres den ene messen etter den andre og flere har jubileum. I dag ser vi litt på Søta Brors tilbud på ”Bätmassan” i Gøteborg, som har 60 års jubileum.

Hei der Jacob Ryder, ansvarlig for båtmessen på Sveriges messesenter i Göteborg! Messen blir 60 i år, og den 2. februar åpner dere portene - hvordan skal dette feires?
 
- Det blir både festlig og morsomt, forteller han. Vi skal ha jubileumsdager mandag til onsdag under messens innledning, på hverdagene. På jubileumskaféen viser vi hvordan båtlivet så ut for 60 år siden, med båt- og messebilder fra hvert tiår fra starten av til dag. Besøkende får en redusert inngangsavgift og kommer inn for 60 SEK de første innlednings dagene, så vi satser vi på flere aktiviteter og opplevelser enn noensinne i årets messe.
 
Hvilke aktiviteter satser dere på?
- I tillegg til å fremme litt ekstra våre klassiske trebåter, kan besøkende også konkurrere i kappseiling med radiostyrte båter i seilbåtbassenget. Vi lansere ”Meglerbryggen” hvor vi formidler brukte seilbåter, og for dem som er nysgjerrige på sportsfiske kan du få tips fra eksperter i Dragbassängen. 
 
Nordens første SUP yoga vil bli demonstrert, og i Lilla båtvarvet skal barn kunne bygge sin egen båt å ta den med hjem. Nytt i år, er at restaurant Beach Club skal ha et eget strand tema. 
 
Vi har rundt 400 båter i årets utstilling - det vil være flere motor- og seilbåter enn i fjor. Messen er helt utsolgt, og det finnes ikke en utstiller plass igjen.
 
Hvordan så det ut da messen åpnet for 60 år siden?
- Interessen for båter var kjempe stor selv da. Totalt kom 50.000 besøkende til vår første messe, som ble innviet av daværende ”landshøvding” Per Nyström, den 31. mars 1960. Vi hadde over 200 utstillere den gangen og de fleste utstillere var trebåter. I år vil ca 300 utstillere vise båter i tre, plast, glassfiber og aluminium – og ca 50 av dem er premiere. I tillegg har vi betydelig mer tilbehør og utstyr.  Vi viser også andre aktiviteter som for eksempel jetski, vannscooter, surfing og sportsfiske.
 
Er det noen utstillere som har vært med fra starten?
- Ja, faktisk to. Familieselskapene Comstedt og Carlanders Båtvarv, som har vært involvert i hver messe siden 1960. Yngve Carlander, som er 93 år gammel i dag, har overlevert virksomheten til sine barn, men er fortsatt med på messen. Vi regnet ut at han har tilbrakt omtrent tre år av sitt liv her på båtmessen.
 
Hva ser du mest frem til med årets jubileumsmesse?
- De personlige møtene som foregår på messegulvet. Noen finner drømmebåten til sommerens båteventyr, en annen kan melde seg på et kurs i seiling, og en tredjedel får øynene opp for sportsfiske. På båtutstillingen får du mye inspirasjon og et tips er å gå til vår store scene hvor det tilbys daglige spennende historier og praktiske råd for årets eventyr, på og i vannet.