2019-01-29-ee2b28fa17379ae9c86b2fef26dc31360cc3f443 Foto: Christina Blom/Svenska massan (arkiv) I fjor solgte Navigare Yachting for rundt SEK 300 millioner.

Delings trenden når båtfolket!

Hos broderfolket i Sverige melder Båtmässan i Gøteborg at delings trenden har nådd båtfolket, og det å være deleier i en båt eller bruke AirBNB for båter er i sterk fremgang.

Også i Sverige dras båtsesongen i gang med båtmesser, og fra Gøteborg er det Båtmässan som dras i gang om litt over en uke. Her forteller de hvordan delingstrenden har nådd båtfolket i Sverige i en fersk undersøkelse de har gjennomført
 
– Det finnes mange som har stor båtinteresse, men som ikke vil eie sin egen båt. Vi ser hvordan delingstrenden vokser seg sterkere, å dele, leie eller leie ut sin egen båt er i tiden, sier Jacob Ryder, ansvarlig for Båtmässan som åpner 2 februar. 
 
De henvendte seg til 1200 båteiere som viste at svenskene er åpen og interessert i nye måter å eie båter på, samt og nytte dem. 36 % kunne tenke seg å leie en båt, selv om de hadde egen båt. De var mer tvilsomme til å leie ut egen båt, det var det bare 12% som ønsket.
 
- Den største grunnen til å skulle leie ut egen båt, er for å tjene penger. Men samtidig oppgir hver femte båteier i undersøkelsen at det måtte være for at båten skulle brukes mer, slik at flere fikk glede av den, sier Jacob Ryder.
 
Båteierne var også positive til å skulle eie båt sammen – hele 20% kunne tenke seg å være deleier i en båt i utlandet og 14 % kunne tenke seg deleierskap i Sverige. 

AirBnb - for båter
Et selskap som er kjent med den nye delingstrenden, er Skipperi, som tilbyr en formidlingstjeneste som ligner AirBnb - men for båter. Tjenesten har tiltrukket seg en stor interesse, og under båtmessen er de til stede for å vise frem sin virksomhet.
 
"I dag ønsker mange å leie båt fra privatpersoner - alt fra familier og venner som ønsker å være på sjøen i løpet av ferien, til bedrifter og bryllup som søker en dagopplevelse, sier Roy Frijters, grunnlegger av Skipperi.
Trenden er allerede stor i land som USA, Frankrike og Australia. I Sverige er det relativt nytt og Skipperi var først ute da de lanserte sitt meglersted i fjor i Sverige og året før i Finland.
 
"Allerede etter ett år har vi nesten 400 båter som er til leie i Finland og Sverige, og vi håper å formidle ca 4000 i sommer, sier Roy Frijters.

Egen båt i utlandet
Også Navigare Yachting, som selger båter som de deretter formidler i utleie til kunder, ser en ny trend i båtens eierskap:
- I fjor solgte vi de fleste nye båter til svenske kunder som ønsker å ha sin båt i utlandet, sier Per Abrahamsson, en av grunnleggerne av selskapet.

Han ser hvordan denne typen investering vokser sterkere for hvert år. I fjor solgte Navigare Yachting båter for rundt SEK 300 millioner.
 
- De fleste av våre kunder er tidligere båteiere i 40-fots-klassen, som er lei av bunnsmørning og annen båtpleie. I tillegg ønsker de at båten skal brukes mer enn noen få uker om sommeren. En båt i utlandet, som kan leies ut via oss, brukes i flere måneder av eieren selv, eller den som leier, noe som bidrar til finansieringen. Dessuten er det lett fordi vi tar hånd om resten, sier Per Abrahamsson.

Om undersøkelsen
Undersøkelsen ble gjennomført i form av et skjema, som ble sendt ut av båtmessen og besvart av litt over 1200 båteiere rundt om i landet. Undersøkelsen ble gjennomført i desember 2018.