2019-02-01-738d5c1406466fbb5c6653b4f2ab1972bb17d897 Verdenslansering av SmartBoat One, i bilde (tv) Fotland og Diaz

De lar båten din bli smart!

En båtmann tenker alltid på båten sin, hvordan har båten min det nå? Er det vann i den, virker vannpumpen, er batteriet utladet, hvordan er fortøyningene, de har meldt storm til helgen. - Kjenner du deg igjen?

 - Vi har smart hus, smart bil, smart kjøkken og endelig har vi Smart båt, forteller Jørgen Fotland og Mauricio Diaz i Bergens firmaet Sensar Marine. Oppstartet av båtmann og gründer Paal Kaperdal. 

 Det var etter at jeg miste en hel sommersesong i båten på grunn av en vannskade ideen begynte å ta form, fortalte Karperdal til Baatsans.no, da vi var på bedriftsbesøk. - Først undersøkte jeg markedet i hele verden for å finne ut om det fantes et produkt som var tilsvarende det vi har utviklet, men det eksisterte ikke.
 
Sensar Marine lanseres i disse dager på ”Dra til Sjøs”, og vil være revolusjonerende i all sin enkelhet og kompleksitet.  Et smart-båt system som kombinerer avansert sensor teknologi med en brukervennlig design som alle forstår.  
 
Kunne du ønske at båten snakket til deg? – Nå kan den det!
 
Produktet gjør det enkelt å forstå hvordan båten din har det.  Med full oversikt direkte fra din egen mobiltelefon og med smarte varslinger som gir deg beskjed når båten trenger din fulle oppmerksomhet. Den lille boksen med hjerne overvåker båten kontinuerlig med sensorer for vann, lensepumpe, temperatur, frost, slag, batteri og båtens posisjon.  
 
Produktet er utviklet for norske forhold og skal passe i alle båter som har et batteri og starter, den fungerer like godt i åpne båter, så vel som store og lukkede. Den tåler vann og kulde. Systemet lades når båten brukes og kan kjøre på eget batteri i opptil 180 dager.
 
Kan brukes på minimalt med strøm og den er uavhengig av båtens batteri.
 
Vannsensoren limes fast i akterspeilet på båten og kobles til boksen og batteriet i båten – Plug and play, og så enkelt og genialt at alle kan klare monteringsjobben. Når Sensar Marin er montert kan du logge deg inn på appen og du er i dialog med båten. 
 
Alt er utviklet ”in house”, på Marineholmen i Bergen
 
Prosessen
Etter markedsundersøkelser visste gründeren at teknologien fantes, det gjaldt bare å sette det sammen på en god måte. 
 
Nøkkelen er gode sensorer, og det eksisterte ikke på markedet. Etter mye testing har vi satt sammen de ulike sensorene som er nødvendig for å kunne hente ut de dataene vi behøver. Deretter har vi utviklet programvaren, applikasjonen til Android og Apple.
 
Vannsensoren måler vannstanden. Når vannet er nederst på søylen er det ikke noe problem, men kommer den opp på vannpumpe nivå og over, blir det et problem. Da kommer det en advarsel på appen din, og stiger vannstanden enda mer går det en alarm på mobilen.
 
Er batteriet på vei til å bli flatt, advares du, så du slipper å komme til et tomt batteri og båtturen må utsettes. Blir det plutselig bevegelse i båten, får du melding, den måler nemlig G- krefter. Sleppes fortøyningene og båten er på tur ut av båsen, vet du om det er datteren i huset på tur ut med båten eller om det er tyver på ferde. Er det sistnevnte går alarmen til godkjent organ.
 
Så har vi også aspektet med ulykker, det skjer mye ulykker i Norge, langt flere enn andre europeiske land. Vi bruker sjøen mye og ofte når det er kaldt og vi er alene i båten. Med gps i båten er det lettere å lokalisere hvor båten er, og eventuelt hva som har skjedd. Fart, g-krefter osv. Inntreffer ulykken går alarmen og sendes direkte videre til en redningssentral.
 
En redningsaksjon koster utrolig mye, og det er hjerteskjærende å se når man driver med søk, og vi vet at det finnes teknologi som gjør at man raskt kan lokalisere plassen for hendelsen, men det er ikke tatt i bruk. Under utviklingsprosessen vår har vi funnet det underlig at dette ikke er i stor skala, og nærmest obligatorisk.
 
Billig ”forsikring”
Kr. 5 990,- er veiledende pris. Kampanjepris  på ”Dra til Sjøs” er kr 3990,- 
 
Det har tatt utviklerne i Sensario litt over 2 år å utvikle Sensar Marin til det produktet det 
er i dag og de er nå klar for første batch. Produktet har vært testet i mange båter, og pågår fortsatt. 
 
Produktet skal utvikles med flere sensorer etter hvert.
Det er så mye mer som kan ligge i ”boksen”, som er utviklet på samme måte som Tesla har utviklet bilene sine, med at vi kan sende oppdateringer til boksen etter hvert som programvaren oppgraderes med nye funksjoner. Utviklingen foregår her hos oss, og all data lagres i skyen.
 
Alle i familien kan last ned appen og følge med hvor båten er.
 
Paal viser at han har full kontroll på båten sin. ”Jeg vet hvor mange G krefter båten ble utsatt for når det stormet som verst på nyttårsaften”, sier han og demonstrerer.
 
Med dette håper vi å fjerner en bekymring for båteieren. Selv i en marina, ser du ikke feilen ombord i båten før det er for sent. 
 
- Vi kan forhindre det, med at vi monitorer båten 25 ganger i sekundet. Og sender data 1 gang i timen, men er det noe galt varsler vi med en gang. 
 
Vi kaller det SmartBoat One!
 
Det arbeides også med å få den FG godkjent, for tyveri, sporing og gjenfinning slik at alle kan spare penger på forsikringspremien.
 
Vil du vite mer om dette spennende og innovative produktet kan du møte Sensar Marine på Stand  171 i A hallen