2019-02-07-32fcc6595e8a9871a76582ed1fc6f26013d0b265 Mange skader kan forebygges ved at man jevnlig ser til båten sin også i løpet av vinterhalvåret, men det er det under halvparten av norske båteiere som gjør. Foto: If

50% ser ikke til båten sin om vinteren!

Mer enn hver tredje båtskade skjer om vinteren. Allikevel ser over halvparten ikke selv til båten sin i vintermånedene, ifølge en ny undersøkelse fra forsikringsselskapet If.

Så langt i år har forsikringsselskapet If fått rapportert inn en rekke båter som har sunket av ulike årsaker, og båter som har blitt skadet av kraftig vind.
 
Allikevel velger over halvparten av båteiere å ikke selv se til båten sin en eneste gang i løpet av vintermånedene, ifølge en representativ undersøkelse YouGov har utført på oppdrag fra forsikringsselskapet If.
 
- Det kan gi alvorlige konsekvenser. Det er kun noen dager siden vi ble kontaktet av en fortvilet kunde som hadde vært innom for å sjekke båten. Det viste seg at det hadde gått hull i presenningen, og vannet som hadde strømmet inn i båten hadde forårsaket stor skade, sier Atle C. Strøm, produktsjef for båtforsikring i If.
 
Han mener en rekke slike tilfeller kunne vært unngått, og synes det er skremmende at hele 20 % av norske båteiere ikke har noen form for sjekk av båten gjennom vinteren.
 
- Undersøkelsen viser også at så mange som 32 % stoler på at tilsynet i havn eller opplagsplass klarer å fange opp at alt er i orden med akkurat deres båt. Med ved tradisjonelle båtopplag og havner gjelder et slikt tilsyn kun bevokting for tyveri, og ikke andre type skader, forteller båteksperten.
 
Han minner om at det er viktig å huske på at man er båteier også om vinteren.
 
- Mange skader kan forebygges ved at man jevnlig ser til båten sin også i løpet av vinterhalvåret. Hvis man vet at det er meldt dårlig vær med mye vind er det lurt å sjekke båten både før, under og etter uværet. Med de store snømengdene vi nå ser i deler av landet er det også verdt å ta et ekstra besøk for å sikre at den ikke blir liggende i båten, sier Strøm.
 
Han forteller at de virkelig store kostnadene oppstår når man ikke oppdager skaden i tide.
 
- Det er fryktelig kjedelig å finne båten sin ødelagt av frostskader, eller med frastjålet motor når en ny sesongen nærmer seg. Jo tidligere man oppdager en eventuell skade, jo bedre er det, sier Strøm.
 
Undersøkelsen
 
«Hvor ofte ser du til båten om vinteren?»
 
Hver uke, 13 %
Hver måned, 16 %
En gang i løpet av sesongen, 19 %
Den ligger i opplag hvor tilsyn er inkludert, 32 %
Aldri, 20 %
 
Undersøkelsen ble gjennomført av analyseinstituttet YouGov på oppdrag fra forsikringsselskapet If. Det ble i perioden 5-9 desember gjennomført til sammen 1009 intervjuer med personer mellom 18-74 år.
 
Ifs vintertips til båteiere
Besøk båten ofte og sjekk for eventuelle skader.
Det er viktig at presenningen er montert på en måte slik at snø lett kan skli av og ikke blir liggende. På denne måten unngår du ødelagt presenning eller stativ og påfølgende skader på båt og utstyr.
Undersøk at presenningen er hel og godt festet, og at støttene er intakte.
Ikke fest presenning i støttene. Det kan få katastrofale følger og føre til at båten velter ved mye vind.
Pass på at det er god ventilasjon i båten for å forhindre kondens og muggskader.

Dersom du har en stige ved båten bør den låses fast slik at uvedkommende ikke kan bruke den for å klatre opp i båten.