Bomulls tau på teiner virker!

Hvert år forsvinner det mer enn 30 000 teiner og de utgjør et alvorlig globalt miljøproblem, dykkerklubber rundt om i landet gjør en formidabel innsats med å rydde opp.

Vi har fått info fra Sletta Dykker Kubb i Haugesund, som stadig henter opp spøkelse teiner, at av 18 spøkelse teiner som ble tatt opp ved siste dykk, var en utstyrt med bomull tau og det virker ser de. Ingen var inni teinen og den var åpen.
Problemet med spøkelsesteiner blir større for hvert år, da det er vanskelig å få ryddet med så store mengder som forsvinner. 
 
I en markedsundersøkelse i 2018, gjennomført i forbindelse lanseringen av et produktet fra ResqUnit for å hindre tap av teiner, svarer 75% at de opplever å miste 1 – 5 teiner hvert eneste år. Undersøkelsen var hovedsakelig rettet mot hummerfiskere. Krabbe- kreps- og leppefiskere, som også fisker med teiner, var ikke tatt med. 
 
I dag er det påbudt å bruke nedbrytbar bomullstråd i hummerteiner. Tråden skal virke slik at dersom du mister teinen vil bomullstråden løse seg opp etter ei viss tid, noe som gir friheten tilbake for innestengte individ. Gamle teiner vil fremdeles kunne brukes ved å ettermontere bomullstråden. Bomullstråden skal ikke være tykkere enn 2,5 mm i diameter og bomullstråden skal være ubehandlet og uten kjerne og festes enkelt.