2019-04-15-311bab56b6b6dd954ac95dca9a08cd3107e2a635 Husk sjekk av vesten...

Sjekk vesten før båtsesongen starter!

Det nærmer seg båtsesong og for noen starter den allerede nå i Påsken, da er det ikke bare båten og motoren som skal ha service, men også den oppblåsbare vesten.

En tidligere undersøkelse foretatt av DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og Redningsselskapet viste at over halve Norges befolkning eier en redningsvest. Undersøkelsen var gjennomført av Norstat og 4 av 10 vesteiere oppgav at de hadde oppblåsbar flytevest. Blant disse var det kun 13 % som var klar over at de selv må kontrollere flere viktige funksjoner før vesten er klar for bruk.
 
Ved inngangen til en ny båtsesong er det viktig å minne om ”vestpussen”, da denne typen vester er veldig populære, og vedlikeholdsansvaret ligger på brukeren. Det de fleste ikke tenker på er at enkeltdeler må skiftes jevnlig for at vesten skal fungere optimalt.
 
Dette må du sjekke
 
En oppblåsbar redningsvest må kontrolleres jevnlig, og det er særlig tre ting det er viktig å holde øye med:

1.GASSPATRON:
Skru løs gasspatronen og sjekk at den er hel og uten skader. Hvis du har en presis kjøkkenvekt kan du veie patronen og kontrollere at den veier like mye som er angitt på patronen. Hvis alt er i orden, skru patronen godt til igjen. Det er en god vane å sjekke at patronen sitter godt hver gang man bruker vesten.

2.UTLØSERTABLETT:

Sjekk at utløsertabletten ikke er ødelagt, utløpt på dato eller har vært utsatt for fukt. Hvor ofte man må skifte tablett varierer mellom ulike vester – følg instruksjonene som følger med produktet. Produsenter anbefaler som regel å skifte tabletten årlig.

3.AT VESTEN ER TETT:
Åpne trekket og sjekk at den oppblåsbare vesten er uskadet og holder på luft i 24 timer. Det gjør du ved å åpne trekket og pumpe opp vesten, for eksempel ved bruk av en sykkelpumpe. Pass på å ikke skade ventilen på munnstykket. OBS: Ikke blås opp vesten med egen pust. Dette vil gi fukt inni vesten. Dersom vesten holder på luft i 24 timer, kan du tømme vesten fullstendig for luft igjen, og brette den sammen inn i trekket. Følg leverandørens instruksjon.

Når du har gjennomført testen, skriver du ned dato for utført kontroll på vesten eller i serviceheftet – og da er vesten klar for båtsesongen.

Du kan også lese mer på sjekkvesten.no siden til Redningsselskapet