2019-05-24-c5cb811f7794dffe6694196dcb7249d6ee2b7a19 SJEKK VESTEN: En oppblåsbar redningsvest trenger vedlikehold for å fungere. Sjekk vesten-dagen er lørdag 25 mai.Foto: Redningsselskapet

Sjekk Vesten dagen!

Lørdag 25. mai holder alle regionskontorene til Redningsselskapet åpent for gratis sjekk av oppblåsbare vester, samt muligheten til å kjøpe ny cellulosetablett, gasspatron eller en helt ny redningsvest.

Vi oppfordre alle til å ta den årlige kontrollen før du setter i gang båtsesongen. Du kan også besøke din nærmeste båtbutikk, båtforhandler eller redningsskøytene for å få hjelp til denne livsviktige sjekken.

I 2017 gjennomførte Redningsselskapet en undersøkelse som viste at hele 87 prosent av vestbrukere ikke tok årlig kontroll av redningsvesten. En slik vestsjekk kan være helt avgjørende dersom uhellet er ute.

–Det er dessverre alt for mange vester der ute som har gått ut på dato eller som kan ha blitt defekt som følge av dårlig lagring og vedlikehold. Det er viktig å sjekke vesten før bruk, slik at man ikke kler på seg en falsk trygghet, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet i en pressemelding.

Havarikommisjonens rapport om fritidsbåtulykker, som ble lagt fram i april, viser at manglende eller feil bruk av flyteplagg er en av årsakene til at folk drukner i forbindelse med kantringsulykker eller fall over bord. Bruk av vest kan sammen med tidlig varsling redde mange liv.

Sjekk vesten årlig 
Redningsselskapet arranger hvert år «Sjekk vesten-dagen» for å gjøre båtfolk klar over at en oppblåsbar redningsvest krever årlig vedlikehold. I år er «Sjekk vesten-dagen» lørdag 25. mai. Alle Redningsselskapets skøyter og regionskontorer tilbyr gratis sjekk av redningsvester denne dagen.

Sjekk vesten selv 
Oppblåsbare vester har de senere årene blitt svært populære, men for at de skal fungere i en nødsituasjon er man avhengig av at flere ting er i orden. Her er sjekklisten som skal utføre årlig:

Sjekk at trekket, webbing og spenner er hele og uskadde – kontrollér også at skrittstroppen(e) er på plass og fungerer.

Åpne trekket – finn fram utløsermekanismen og sjekk om begge indikatorene er grønne.

Skru ut CO2-patronen og se at den ikke er avfyrt . Dra i den manuelle utløsersnoren og se at nålen som skal perforere CO2-patronen løper lett opp og ned. Er den ubeskadiget settes den inn igjen – kontrollér at indikatoren går fra rødt til grønt.

Skru ut den vannaktiverte avfyringsmekanismen – sjekk at datostemplingen ikke utgår før om et år – sett inn mekanismen igjen og se at indikatorfeltet går fra rødt til grønt

Inspisér lungen (blås den gjerne opp med en pumpe), - er det tegn til stor slitasje eller hull må vesten kasseres

Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten.

Pakk sammen lungen riktig – den skal foldes ikke rulles og sett sammen yttertrekket med glidelåsen

Pass på at den manuelle utløsersnoren dras ut gjennom åpningen i glidelåsen eller ut av baksiden på trekket – slik at denne er tilgjengelig i en nødsituasjon