Svein Inge Fosse månedens gjest i juni

Kalvåg er et sted vi alltid vil reise tilbake til og som jeg vil anbefale for alle mine venner, familie, kollega og lesere. På Knutholmen i Kalvåg, lever nytt og gammelt om hverandre.

Knutholmen er et sjarmerende bygg, med den gamle fortøyningspålen nøye bevart midt på gulvet, som et symbol på det som engang var havn for fiskere fra nært og fjernt. Fremdeles den dag i dag benyttes Knutholmen’s gjestebrygge av yrkesfiskere.

Knutholmen ligger på Bremanger i Sogn & Fjordane, og er en lun havn med eventyrlig service.
Grunder og ildsjel Svein Inge Fosse, født 1954, driver i dag plassen sammen med sin familie. De har bygget opp en gjestehavn til båtfolk med gode fasiliteter og en fantastisk gourmet-restaurant helt nede på bryggekanten.

Båtsans er glad for å presentere Svein Inge Fosse som månedens gjest i juni.

Når startet du?
- I 1985 og det var litt tilfeldig, jeg hadde nettopp dimmet fra militæret, flyttet til Måløy og fått jobb. Far min var kjøpmann i Kalvåg og trengte hjelp etter familieomstendigheter og det fikk meg til å reise hjem.  Først tenkte vi å bygge ny butikk, men da ”Frøyen” huset kom til salgs ville vi kjøpe det, å restaurere det.  Eksperter mente det ikke lot seg gjøre, men vi restaurerte og la ut flytebrygge. At det ble kafédrift var mer spontant. Huset var stort og hadde mye god plass, så i 1986 startet vi kafé og 5 rom til leie med bad på gangen.

Hvor mange overnattingsplasser har dere i dag?
- I dag har vi nærmere 100 rom.

Ser dere har fått ny brygge i gjestehavnen, hvor mange båtplasser?
- Vi har plass til ca 150 gjestebåter

Du har jo en utrolig evne til å yte ”ekstra service” blir du aldri lei?
- Når jeg drev butikken kalte de meg ”sjømannpresten” både kunder og fiskere som kom innom. De sa jeg alltid gav så god service, så det ligger nok i blodet.  Nei lei blir jeg aldri, jeg er så glad i mennesker og da blir det helt naturlig.

Dere har en fantastisk restaurant helt nede på kaien, kan du fortelle litt om Knutholmen.
- I 1990 kom Knutholmen til salgs, vi så muligheten til stedet. Hele søre veggen var falt ut og det var ikke vei ut til holmen, men vi valgte å kjøpe.  Vi fylte hele 12000m3 med stein og lagde vei ut til holmen, bygde ny kai, og åpnet restaurant. I dag består Knutholmen av et nybygg og det gamle. Gamle bygningen er hentet fra Sandviken i Bergen og er fra 1860.
- Tilbudet hos oss sommerhalvåret er dans alle dager, unntatt mandag, i restauranten serveres det reke eller havets bord og a la carte meny.

Dette tar vel all din tid og er hele familien engasjert?
- Ja, min kone og jeg har 5 barn fra 13-32 og nesten alle er involvert på en måte. Fruen er å finne på kjøkkenet samt har renhold på dagtid, men om kvelden blir det ofte barnevakt for barnebarnet, sønnen til sjefen.
”Sjefen” er sønnen vår Jan Fredrik, som nå har overtatt mye av det administrative ansvaret for driften av Knutholmen. Han er utdannet kokk med fagbrev og er veldig opptatt av kvalitet på råvarene, for at kundene skal få en flott smaksopplevelse.  I dag arbeider også svigerdatter Elisabeth, gift med Jan Fredrik, som servitør. Hun er utdannet servitør med fagbrev. Den siste i ”barneflokken” som vi også har store forventinger til er vår datter som skal begynne i lære hos Feinschmecker.  Feinschmecker regnes som en av landets absolutte topprestauranter.

Hva med ferie, har dere tid til det?
- Vi har hatt 3 uker på 32 år, men jeg har jo ”ferie” hele året, jeg elsker å arbeide med dette, det er en livsstil.

Som båtgjest er jeg imponert over alt dere har fått til på en så liten plass, turveier som er bygd av bygdelaget og flott sandstrand for badegjester. Dere har et rikt kulturliv, hva blir det neste?
- Vi har et samarbeid med en Svensk dame som heter Carola, hun skal åpne en ny spa helt nede i sjøkanten. Det er badstue og innendørs Bahamas miljø med sandstrand, solsenger og en solkule i taket. Dette blir Norges første solarium med solkule. Spa’en får badestamper ute og vi tror ”Carolas Buaspa” blir en stor attraksjon.

Takk til Svein Inge Fosse som tok seg tid til å snakke med Båtsans, vi ønsker dere lykke til med sommersesongen. Vi gleder oss alt til neste tur innom gjestehavnen i Kalvåg og et herlig måltid på Knutholmen.

Tilslutt vil jeg si til båtfolk og gjester som legger turen innom Kalvåg, dere vil nok oppleve å bli behandlet som en slektning som endelige er kommet på besøk. Til Knutholmen kan vi reise året rundt, ikke minst på Julebord som er et festbord uten make.

Her er Norsk kortreist mat!

Se flere bilder fra Knutholmen under havner på Båtsans, eller Knutholmen’s hjemmeside.