2019-07-08-162e88c4584788ed2fc1a5ae4ea2658fbd4ec625 Bilde: Truls Takle NYE KAJAKKER: To kajakker er tilgjengelige ved Norges fiskerimuseum. Her tar aktivitetsansvarlig Aina Christine Matre og sønnen Håkon Matre-Tveite en testtur.

Miljøkajakken er blitt en suksess, og ordningen er nå utvidet

Da Bergen kommune lanserte Miljøkajakken i mai ble tilbudet umiddelbart populært. Tre kajakker ble lagt ved ADO arena, og disse har vært i bruk tilnærmet hver dag.

I følge Bergen Kommune sine hjemmesider kom det denne uken to nye kajakker, og disse ligger ved Norges Fiskerimuseum i Sandviken. De kan bestilles og brukes på samme måte som kajakkene ved ADO arena.
 
 
Har plukket 250 kilo boss
Miljøkajakkene er gratis å låne. Den eneste betingelsen er at en plukker med seg litt boss fra vannet.
 
I løpet av den første måneden etter lanseringen plukket padlende bergensere anslagsvis 250 kilo boss fra Store Lungegårdsvann og området rundt, forteller Niklas Hodneland, prosjektleder ved ADO arena.
 
– Det er veldig kjekt at tilbudet er blitt kjent og at kajakkene blir brukt. Det er ikke bare bergensere som padler. Det kommer også en del turister og utvekslingsstudenter, sier Hodneland.
 
Tyske Annika Reinshagen er én av dem. Hun fikk vite om Miljøkajakken fra venner, og hun kjente også til konseptet fra Hamburg, byen hun kommer fra.
 
– Det er flott at det er gratis. Nå skal vi vel bare padle litt rundt her og plukke med oss litt boss, sier hun på vei ut på sin første padletur på Store Lungegårdsvann.

Mer boss en folk tror
Målet med Miljøkajakken er todelt. For det første handler det om å gi folk en enkel tilgang til opplevelser på sjøen. Samtidig vil Miljøkajakken være et bidrag til å holde kysten vår ren og pen.
 
Hodneland forteller at mange blir forbauset over hvor mye de finner i løpet av et par timer på vannet.
 
– Når en står på land, ser det egentlig ganske rent ut. Men når en kommer ut i vannet, legger en merke til mer boss. Folk kommer tilbake med tunge poser, sier han.
 
Ingen har veltet så langt
Bergen kommune har så langt kjøpt inn fem kajakker. De to siste er altså nå plassert ved Norges fiskerimuseum. Aktivitetssjef Aina Christine Matre forteller at kajakkene allerede er tatt i bruk.
 
– Planen er at de skal være tilgjengelige i alle fall ut september, sier Matre.
 
Miljøkajakken er av en type som er stødig, bred og enkel å manøvrere. De fleste vil greie det fint. Alle brukere er likevel forsikret, i tilfelle noe skulle gå galt, og en person på over 18 år må være med på hver padletur.
 
Etter rundt hundre gjennomførte padleturer kan Hodneland ved ADO arena berolige:

– Det er ingen som så langt har havnet i vannet. 

(Tekst: Håvard Prestegården)