2019-08-28-6346b10394b85a929c23bdc3f8cf06e5ad56fc0a Norboat oppfordrer til utskifting mot mer miljøvennlige motorer (illubilde)

Båtbransjen ønsker å bli kvitt gamle forurensende påhengsmotorer

Norboat - Båtbransjeforbundet i Norge ønsker en nasjonal dugnad og myndighetenes hjelp for utskifting av forurensende påhengsmotorer.

– Det finnes i dag nærmere 1 million fritidsbåter i Norge. Omlag 600 000 av disse har påhengsmotorer, hvor ca. 300 000 av disse er gamle 2-takts motorer med høyt utslipp. Vi mener så mange som mulig av disse bør skiftes ut, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat. 
 
Utviklingen innen utslipp og teknologi innen utenbordsmotorer har vært formidabel de siste 15 årene. 4 takts motorer og den nye generasjon 2-taktsmotorer har inntil 70-80 prosent lavere utslipp enn de gamle 2 takts motorene, og bensinforbruket er halvert. Støyforurensningen er også vesentlig lavere. 
 
Bransjen vil bidra
-Vi bør skifte ut de gamle 2 takts- motorene som for lengst er gått ut på dato. Hvordan dette skal gjøres i praksis må vi sammen med myndigheter og miljøorganisasjonene finne ut av, men bransjen er interessert i å se på ulike ordninger for å få fart på utskiftningen, sier Leif Bergaas. 
 
Regjeringen har innført en vrakpant på båt for å bli kvitt båtvrak langs kysten som en start på å redusere miljøavtrykket. Samtidig har det vært ulike støtteordninger for eksempelvis varmepumper, og vrakpant på gamle olje og vedovner. 
 
-Vi kan se for oss lignende ordninger også for gamle påhengsmotorer, og vi vil oppfordre båt- og motorforhandlere rundt om i landet til å bidra til å slike løsninger. Nå vil vi invitere myndigheter og organisasjoner med å finne gode løsninger, sier Leif Bergaas.