2019-10-02-0e932e6c5c07d955ae69bd3cf4d81314868a3dd8 Se til båten din, før det er forsent

Unngå kjedelig avslutning på båtsesongen

Ekstremvær med kraftig vind og voldsomme regnskyll blir stadig mer vanlig, og selv om de verste høststormene ikke har satt inn enda, frykter Forsikringselskapet If at kraftige høststormer igjen skal gi mange båteiere en kjedelig avslutning på båtsesongen.

Tidlige høststormer gjør at båter og bryggeanlegg er spesielt utsatt. Dette bekymrer Atle C. Strøm, som er produktsjef for båtforsikring i If. Han ber folk med båt ta sine forholdsregler.
 
- Endringer i været de siste årene gjør at vi som båteiere må være enda bedre forberedt på ekstremvær enn bare for få år siden, forteller Strøm.
 
En skade eller det at en båt synker er en veldig trist avslutning på båtsesongen. Selv om båten er forsikret, fører en skade til veldig mye ekstrajobb for alle involverte i saken. Ikke minst er det også et miljøaspekt inne i bildet.
 
- Havarerte båter lett kan lekke bensin eller diesel og med det forurense lokalmiljøet. Ta derfor noen ekstra runder i havna og følg med på nabobåtene, oppfordrer han.
 
Sikre båten skikkelig
 Strøm har verdifulle tips til dem som ennå ikke har fått båten i opplag. Han forteller at folk med selvlensende båter må være ekstra på vakt.
 
- Selvlensende båter er ekstra utsatt. Om høsten kan løv eller annet tette utløpet, og båten fylles med vann. Resultatet er at den blir liggende tungt i sjøen, utløpet for selvlenser kommer under vann og du ender opp med en selvsynkende båt. Båter med stor motorbrønn og lavt akterspeil er også utsatte dersom de blir liggende med mye sjø rett inn mot hekken, sier Strøm.
 
- Båter trenger generelt sett hyppigere tilsyn utover høsten. Husk at du alltid tar en grundig sjekk hver gang du forlater båten – spesielt dersom den ligger et sted du sjelden er innom, fortsetter han.
 
Dumt å utsette vinterklargjøringen
Når du får båten på land for sesongen lønner det seg å gjøre den mest mulig klar for vinteren samtidig.
 
- Det er ikke spesielt fristende å skulle komme tilbake for å tømme båten, konservere motor, samt styre med stativer og presenninger, når sur vind og kuldegrader har meldt sin ankomst, sier Atle C. Strøm i forsikringsselskapet If.
 
Økning i antallet båtskader
 Måned       2017     2018
August         298       407
September   225      484
 
Tips og råd for slutten på båtsesongen 
- Sørg for jevnlig tilsyn. Behovet er som regel størst på høsten da værforholdene er tøffere.
- Fortøy slik at båten ligger trygt selv i storm.
- For båter med selvlensing: Sjekk at dreneringer er frie for løv eller annet som kan forhindre vannet fra å         renne ut.
- Husk å kontrollere lensepumper og batteri.
- Ta ut det du kan av puter, tøy og lignende av båten. Det blir ofte veldig høy luftfuktighet på høsten. 
Når båten er kommet på land: Tøm den så raskt som mulig, og gjør alt klart for opplag i god tid før kuldegrader og sur vind kommer. 

Kilde: Forsikringsselskapet If